Giv os flere danske naboer, og lad vores børn få flere danske kammerater i skole og børnehave.«

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Nydanskere fra den københavnske ghetto, Mjølnerparken på Nørrebro, drømmer om tættere kontakt med danskere i hverdagen og om at se deres børn have det sjovt med danske jævnaldrende.

»Jeg ville gerne bo i et kvarter, hvor der var flere danskere. Jeg plejer at sige, at jeg ikke bor i Danmark, men i Mjølnerparken. Og at det først rigtigt er Danmark, når man kommer uden for Mjølnerparken,« siger Jameela Banu, som B.T. møder på søndagstur med sin lille søn, Harun Nizani, i det omdiskuterede Nørrebro-kvarter.

Hendes ord harmonerer med resultatet af en ny undersøgelse af nydanskeres holdninger til ghettoer, som Cainét Research har foretaget for LOs ugebrev A4.

Ifølge undersøgelsen, der offentliggøres i dag, ønsker et stort flertal af indvandrerne at bo i kvarterer, hvor mindst halvdelen af beboerne er danske. Et tilsvarende flertal ønsker skoler, hvor mindst halvdelen af eleverne er danske.

Ifølge undersøgelsen blåstempler et flertal af de nye danskere samtidig visse kommuners politik, der går ud på, at børn med udenlandsk baggrund kommer til sprogtest før skolestart. Børnene bliver spredt på mange skoler, hvis de ikke kan tilstrækkeligt dansk.

»Børn skal gå i skole med mange danskere, så lærer de mere,« siger Jameela Banu, hvis fremmedklingende navn skyldes hendes indiske rødder.

Hussein Alsoudani fra Irak kunne også godt tænke sig at skifte sin nuværende adresse i Mjølnerparken ud med et andet københavner-kvarter.

»Jeg bor her med min familie, men vil gerne flytte. Vi bor i Danmark, men føler, at vi befinder os i en ghetto,« siger Hussein Alsoudani om Mjølnerparken, hvor mennesker fra 38 forskellige nationaliteter i øjeblikket har adresse.

Hensyn til datter
Det er ikke mindst hensynet til datteren på tre og sønnen på et år, der har sat Hussein Alsoudanis flyttetanker i gang.

»Min datter er født i Danmark, og hun skal integreres her. Hun kender ikke Irak, som jeg kommer fra. Hun skal lære dansk, og derfor er det vigtigt, at der er flere danske børn end udlændinge i hendes børnehave,« siger Hussein Alsoudani.

Undersøgelsen om de nye danskeres holdninger til integration kommer efter en uge, hvor debatten om svumlende indvandrerghettoer og pressede skoler på ny blussede op. I B.T. slog eksperter og politikere alarm og efterlyste handling.

I Mjølnerparken erkender beboerformand Muhammed Aslam, at der er problemer:

»Men problemet er socialt. Ikke etnisk. Her i Mjølnerparken er omkring 70 procent af beboerne på overførselsindkomst. Det afgørende er, at vi får flere beboere ind, der har arbejde.

Så de ressourcestærke, uanset nationalitet, kan hjælpe de svage op,« siger Muhammed Aslam, der mener, at mange af skole-problemerne kan løses ved at indføre mere disciplin.

hec@bt.dk