»Prøv at høre: Jeg sidder ikke her og klynker,« siger Morten Messerschmidt med en rolig bedemandsrøst og runder ordene af med et skævt smil.

Vi sidder ved Peter Lieps Hus i Dyrehaven, tæt på hans elskede Bakken, hvor den skandaleombruste DF-politiker har holdt lav profil, siden han i oktober sidste år trak stikket og gik på sygeorlov. Pausen har gjort ham godt, siger han, og han er nu parat til at give sin version af sagen.

Der står meget på spil. Faktisk alt. Hans tidligere formand Pia Kjærs-gaard sagde det meget rammende, da Morten Messerschmidt gik ned, at hans politiske fremtid afgøres af EUs antisvindel-enhed. Hvis man til oktober når frem til, at partiet anført af Messerschmidt faktisk svindlede sig til 2,5 mio. kr., er han færdig. Var der derimod bare tale om sjusk, kan karrieren samles op. Og måske genstartes i Folketinget.

»Selvfølgelig påvirker det min fremtid. Jeg har været for lidt optaget af proces og af formaliteter. Det var en fejl, og det ansvar påtager jeg mig. Jeg har ikke svindlet, men det er klart, at ansvaret for dette rod er mit,« siger han.

Intet er afgjort
Er det ikke noget hykleri, at du har slået dig op på at kritisere andre for at svindle med EU-midler, og så gør du det selv?

»Nu er det ikke afgjort, at vi har misbrugt EU-midler, og det glæder jeg mig til at få afklaret. Jeg vil i næste uge skrive til Olaf, EUs svindelkontor, og lægge alle kort på bordet. Det, jeg har lavet, minder ikke om den regulære svindel jeg skrev om i ’Dagbog fra EU’, siger han. Bogen fra 2012 blev udgivet med støtte fra skandalefonden Feld og indeholdt 50 eksempler på svindel med EU-midler.

BT's politiske reporter Søren Mortensen interviewer Morten Messerschmidt på Bakken.
BT's politiske reporter Søren Mortensen interviewer Morten Messerschmidt på Bakken. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

»Men jeg har klart begået fejl, og det tror jeg skyldes, at jeg påtog mig for mange arbejdsopgaver,« siger han og fortæller om den lørdag i oktober sidste år, da han gik ned med alvorlige symptomer på stress.

Sammen med kæresten Dot var han på vej til deres sommerhus i Nordsjælland for at få lidt fred. I flere uger var han blevet bestormet af medierne med krav om, at han forholdt sig til en række belastende bilag. Om EU-støtte til Dansk Folkepartis eget sommergruppemøde, gyldne håndtryk og identitetstyveri.

Så alt i firkanter
»Vi sad i bilen. Heldigvis var det Dot, der kørte. Pludselig bliver mit syn inddelt i firkanter, og det forsvinder. Jeg får kvalme og en dundrende hovedpine. Dot kører mig til Hillerød Sygehus, hvor de undersøger mig på kryds og tværs. Det viser sig, at det er en stressreaktion. En ting var det meget voldsomme pres, jeg har lidt under. Min telefon ringede konstant, og det føltes som en tsunami. Jeg var magtesløs,« siger han.

Efterfølgende kom det bag på ham, at det ekstreme psykiske pres også havde sat sig som en mærkbar fysisk svækkelse og tvang ham til at overveje, om et liv i dansk politiks overhalingsbane var det hele værd.

»Jeg vender tilbage som et mere ydmygt og klogere menneske. Jeg står i dyb gæld til dem, der har stemt på mig. Mange vil bruge denne sag imod mig, men det skal ikke forhindre mig i at vende tilbage og passe mit arbejde,« siger han.

Du taler roligere og langsommere end før?

»Det tror jeg er rigtigt,« svarer han, nipper til kaffen og funderer over, at det er tyve år, siden han meldte sig ind i Dansk Folkeparti. I de her dage er det også 25 år siden, at danskerne stemte nej til Maastricht-traktaten. Han var kun 11 år dengang, men husker alligevel begivenheden, fordi den vakte hans interesse for politik.


»Især i de seneste 12 år er det gået stærkt, og da jeg var nede at ligge, - og det at jeg ikke har holdt en pause i al den tid - gjorde, at det ramte mig som en boomerang. Jeg tror, det er vigtigt, at man en gang imellem, uanset hvad man laver i en stresset hverdag, trækker vejret helt ned i maven og lægger arbejdet lidt til side. Det har jeg været for dårlig til,« siger han.

Åndehuller uden for politik
Han vil fremover bruge mere tid til fordybelse, dyrke sin lidenskab for musik og finde nogle åndehuller uden for politik. En plads i EU-Parlamentets kulturudvalg skal bruges til at rejse nogle andre sager end før. Til august skal parlamentets sommerpause benyttes til at skrive en bog om de kulturradikale, hvis indflydelse på dansk åndsliv han absolut ikke har noget godt at sige om.

Den største udfordring bliver dog at genvinde vælgernes tillid, erkender han.

»Ingen siger, at det skal være nemt at være i politik. Tværtimod er politik en kamp. Jeg har påtaget mig at kæmpe for 465.000 mennesker, der stemte på mig, og det har jeg tænkt mig at leve op til,« siger han.

Hvor højdepunktet i hans politiske karriere var valget i maj 2014 til EU-Parlamentet, da han fik danmarkshistoriens højeste stemmetal, var det absolutte lavpunkt den dag i oktober i fjor, da det sortnede for hans øjne.

Nogle hårde år
»Hvis jeg den 25. maj i 2014, da vi stod med den flotte valgsejr, og nu må jeg drage Dot ind i det, vidste hvad der var i vente, og nu tænker jeg ikke bare på hele Meld-sagen, men også på, at Dots datter i februar 2015 kørte galt og stadig kæmper for at komme tilbage ... det fylder enormt meget. Det er en enorm sorg at bære rundt på. Selvfølgelig i særlig grad for Dot, men også for mig. Jeg betragter hende som min steddatter ... så har det været nogle hårde år. Det påvirker en,« siger han.

BT har sat Morten Messerschmidt i stævne på hans hjemmebane, som det seneste halve år har været Bakken i Klampenborg.
BT har sat Morten Messerschmidt i stævne på hans hjemmebane, som det seneste halve år har været Bakken i Klampenborg. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Men har hans mange vælgere fortjent en undskyldning. Hvad siger Morten Messerschmidt til det? Svaret er ikke så ligetil. Han ønsker ikke at sige undskyld for alt.

Derfor formulerer han sin undskyldning med et forbehold. Som en »undskyldning for rodet«:

»Ja, for det, der er gået galt i forhold til ikke at have styr på formalia og processer, vil jeg meget gerne beklage. Både fordi jeg i en periode ikke kunne føre politik. Men også fordi det selvfølgelig ikke er godt nok. Det er ikke den person, jeg ser mig selv som. Jeg betragter mig som et hæderligt menneske, men har ikke været god nok til at holde styr på alle de her formaliteter, fordi jeg har brugt mit fokus på at føre politik, men der har været ført politik for pengene,« siger Morten Messerschmidt.

Mandag holder han grundlovstale i Frederikssund, og tirsdag går turen til Bruxelles. Så er han i gang.
skandalen

Andre læser også