Men jeg vil helst ikke være der, når den kommer, siger den folkekære skuespiller Morten Grunwald, der især er kendt fra Olsen Banden-filmene. Han fylder 80 på tirsdag, og er aktuel med en stor rolle i Bille Augusts nye film.

»Man skal ikke være professor i hovedregning for at regne ud, at det meste af éns tid er gået.«

Morten Grunwald noterer sin alder med knastør humor. Og helt usentimentalt. På tirsdag bliver Grunwald 80, men det er ikke sådan, han har det indeni.

»Jeg kan ikke forstå, at jeg er 80 år, for jeg har det fuldstændig, som da jeg gik på elevskolen. Jeg kan blive jublende lykkelig, når jeg ser noget godt, og rasende, når jeg ser noget dårligt. Sådan har jeg sgu altid haft det.«

Læs også:

Har stort set prøvet alt

Derfor var det heller ikke svært for Grunwald at sige ja til rollen som ægtemanden, der hjælper sin sygdomsramte hustru (spillet af Ghita Nørby) med at arrangere en afskedsweekend for den nærmeste familie. Den dystre baggrund er, at hun er ramt af den ubønhørlige sygdom als, der lammer nervesystemet, indtil patienten ikke engang selv kan trække vejret. Derfor skal weekenden slutte med, at hustruen tager sit eget liv. Med ægtemandens assistance.

Læs også:

Aktiv dødshjælp, helt tæt på, i Bille Augusts drama ’Stille hjerte’, der lige har haft dansk premiere.

»Jeg var i tvivl, om jeg kunne arrangere sådan en afskedsweekend, og overvejede derfor også ganske kort, om jeg ville tage imod rollen. Men det varede kun en 15-20 sekunder, så måtte jeg sige til mig selv, at det var noget pjat. Jeg skal spille sammen med Ghita (Nørby) og Danica (Curcic), og jeg har aldrig arbejdet sammen med Bille, hvilket jeg gerne ville prøve.«

Ellers har han stort set prøvet alt.

Læs det store interview med Morten Grundwald i BT søndag

Kirsten Walther i rollen som Yvonne i filmen "Olsen Banden går i krig" fra 1979.
Kirsten Walther i rollen som Yvonne i filmen "Olsen Banden går i krig" fra 1979. Foto: Nordisk Film
Vis mere

 

Fakta:

 

  • Født: 9. dec. 1934 i Odense.
  • Uddannet på Odense Teater og Det Kongelige Teaters elevskole, hvor han blev færdig i 1960.
  • Bopæl: Lejlighed i Charlottenlund, nord for København, hvor han bor sammen med hustruen, skuespiller Lily Weiding, som han har levet sammen med siden 1965.
  • Børn: Datteren Tanja Grunwald.
  • Første filmrolle var som journalist i ’Løgn og løvebrøl’ i 1961.
  • Teaterleder for Bristol Teater fra 1971 til 1980 og for Østre Gasværk fra 1980 til 1992. Her indledte han det danske musicaleventyr med opsætninger af musicals som ’Miss Saigon’, ’Les Misérables’ og ’Atlantis’.
  • Har medvirket i mere end 55 film siden 1968. Heraf 14 Olsen Banden-film, hvor han spillede Benny Frandsen.
  • Seneste rolle: Som ægtemanden til sin sygdomsramte hustru i Bille Augusts ’Stille hjerte’.