Somaliere forsøgte forgæves at sælge Mogens Jensen (S) en kamel under hans tur til Afrika

På et somalisk marked forsøgte kamelhandlere i går forgæves at sælge handels- og udviklingsminister Mogens Jensen en kamel.

Salg af dyr er den vigtigste indtægtskilde i området. Det gælder også får, geder og æsler, men kameler er naturligvis den fornemste vare, og kameler sælges for 500-1.000 dollar, ca. 2.500-5.000 kr.

Tinger om prisen

Kamelhandlerne er så professionelle udi faget, at de end ikke behøver at nævne beløbene, når de tinger om prisen på Somalias svar på Hjallerup marked. De har et fingersystem, hvor køberen griber om sælgerens finger og markerer med sin negl på hans finger, hvor højt han er villig til at gå.

Hvert led på en finger er 100 dollar, griber man om en hel finger, er det 500 dollar osv. Dygtige kamelhandlere kan gøre det uden at kigge, og det viste en af dem Mogens Jensen, da han besøgte markedet. Han lagde et stykke stof over deres hænder og demonstrerede, hvordan han kunne mærke, hvor langt ministeren ville gå.

- Du kan købe den for 1.200 dollar, udbød han glad.

- No, no, it’s too much, (Nej, nej, det er alt for meget) råbte Mogens Jensen højt, mens delegationen, der er med ham, grinede og tog billeder med deres smartphones.

Genkendte danske småkager

Mogens Jensen er kendt for sjove bemærkninger på sine rejser. F.eks. da han var i Orea, hvor han endda vikarierede med kort varsel for statsminister Helle Thorning-Schmidt. Her rendte han på et tidspunkt ind i en stand, der reklamerede for Kjeldsens småkager, som Mogens Jensen blev meget glad for at se - åbenbart gladere end for synet af en stor, flot kamel.

- Oh, I know those cookies, sagde han dengang, og eftersom det blev vist i tv, er der mange, der husker det. For somalierne er kameler og dromedarer en vigtig indtægtskilde. Markedet, Mogens Jensen besøgte, sælger 4.500 kameler om dagen. Og hele regionen eksporterer 200.000 kameler om året, det bliver hurtigt en halv til en hel milliard om året.