I Sverige er det forbudt at gifte sig med børn, ligesom det er i Danmark. Derfor er Malmø kommune kommet i stærk modvind for en praksis med at tillade asylsøgere under 18 år at bo sammen med deres voksne ægtefælle.

Blandt barnebrudene var flere gravide 16-årige piger, skriver dagbladet Sydsvenskan, der sammen med Sveriges Radios nyhedsredaktion har dokumenteret 59 tilfælde af mindreårige piger, som kommunen lader blive boende sammen med deres voksne mand efter asylmodtagelsen.

Fem af pigerne var gravide, da de ankom til Malmø, otte havde tidligere født børn, en kun 17-årig pige havde allerede født to børn.

Alene i november og december 2015 har 16 piger fået lov at blive hos deres voksne mand. Det seneste tilfælde på listen over de i alt 59 barnebrude i Malmø er fra den 16. januar i år, hvor en 16-årig pige blev sendt ud for at bo med sin voksne mand på et modtagecenter. To dage senere begyndt de svenske medier at omtale sagerne med barnebrude, og det viser sig nu, at selvom flygtningestrømmen til Sverige for alvor tog til i sommer, er der eksempler helt tilbage til januar 2015.

Malmø kommune er nu blevet anmeldt til den svenske ombudsmand for sin praksis, og den særlige børneombudsmand, Fredrik Malmberg, har allerede været ud med stærk kritik af Malmøs håndtering af sagerne med barnebrudene.

Oppositionspolitiker i Malmøs byråd Torbjörn Tegnhammar (M), kalder listen med de 59 piger for oprørende læsning.

»Man kan acceptere enkelte fejlvurderinger, men listen viser, at Malmø har godkendt alle sager, også når der var meget stor aldersforskel mellem pigen og manden,« siger hun til Sydsvenskan.

Malmøs socialborgmester, Carina Nilsson (S), har givet ordre til at gennemgå alle sager med mindreårige piger gift med voksne mænd. Socialdirektør i Malmø, Annelie Larsson, kan ikke umiddelbart oplyse, om alle de gifte mindreårige har fået lov til at bo med deres ægtefælle, men hun forsikrer, at alle børn under 15 år uden forældre er placeret på særlige børnehjem. Alene sidste år ankom 14.450 mindreårige asylansøgere til Malmø.

Listen over de 59 barnebrude i Malmø omfatter i alt 13 piger på 15 år, 20 piger på 16 år og 26 piger på 17 år.  Ægtemændenes alder går fra lidt ældre end deres kone til mere end dobbelt så gammel. En af de 16-årige er gift med en 36-årig.

Malmø er ikke den eneste kommune i Sverige, der lader mindreårige asylansøgere bo sammen med deres ægtefæller. Sveriges Radios nyhedsredaktion har spurgt i seks kommuner, hvoraf fem lader gifte piger bo med deres mand, hvis de selv ønsker det.

Kun Gøteborg kommune oplyser at man som udgangspunkt skiller ægtefæller ad, hvis der er tale om en mindreårig som er gift med en voksen. Den mindreårige ægtefælle får da samme behandling som et uledsaget flygtningebarn.

Det er ikke nødvendigvis imod svensk lov at lade barnebrudene bo sammen med deres ægtefælle. For selvom det ikke er lovligt at indgå sådan et ægteskab i Sverige, er det ikke entydigt, at den type ægteskaber indgået i udlandet ikke skal respekteres i Sverige, skriver juristen Carina Saf i et debatindlæg i Dagens Samhälle. Der kan derfor tværtimod være tale om en grov krænkelse af ægtemandens rettigheder, hvis han forhindres i at bo sammen med sin kone, skriver hun.