Leanor Dall har ofte dage, hvor hun ikke føler sig udhvilet. Det kan nemlig være udfordrende at lægge mobilen fra sig inden sengetid.

»Det er svært at lade være med at svare, hvis man f.eks. er midt i en gruppesamtale på mobilen, og der bliver ved med at tikke notifikationer ind,« siger den 15-årige pige.

Hun er et af de unge mennesker, som Danske Regioner kunne ønske sig fik bedre mobilvaner og dermed bedre søvnvaner. Derfor vil de som noget nyt udforme en guide, der skal ruste forældre og skole til at påvirke børnene i en positiv retning.

»God søvn spiller en kæmpe rolle i forhold til at sikre børn og unges trivsel og gode helbred. Derfor er vi nødt til at hjælpe børn og unge med en sund omgang med mobilen,« siger formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner Karin Friis Bach (R).

Leanor Dall bruger både mobil og computer i løbet af en dag. Hun bruger typisk computeren til skolearbejde, mens mobilen oftest bruges til sociale medier.
Leanor Dall bruger både mobil og computer i løbet af en dag. Hun bruger typisk computeren til skolearbejde, mens mobilen oftest bruges til sociale medier. Foto: Claus Bech
Vis mere

Leanor Dalls forældre opfordrer hende til at gå i seng i ordentlig tid, og det er ikke altid, hun føler sig udhvilet næste dag.

»Hvis ikke jeg får min kaffe, så kan det eksempelvis være svært at koncentrere sig i de første tre lektioner af dagen. Så prøver jeg at hanke lidt op i mig selv,« siger den 15-årige pige.

Hun vurderer, at hun i gennemsnit bruger tre en halv time på mobilen om dagen.

»Det er ikke altid, jeg får lagt den væk i god tid, inden jeg skal sove. Så tikker der måske en besked eller en samtale ind fra en veninde, og så kommer man lige i seng en halv time senere, end man burde,« siger hun.

Konsekvenserne kan dog være mange, hvis de unge ikke får deres søvn. Det kan f.eks. svække deres koncentration og indlæringsevner. De får oftere hoved- og mavepine eller stress sammenlignet med deres kammerater, som får tilstrækkeligt med søvn. Læg dertil en risiko for overvægt og type 2-diabetes samt depression og ensomhed.

»På mange måder er mobilen jo en god ting, hvor de unge kan søge viden og underholdning, men det værste er, at den stjæler tid fra nattesøvnen,« siger professor Bjørn Holstein, der forsker i mental sundhed ved Syddansk Universitet.

75 pct. af unge mellem 16 og 24 år fortæller, at de kommer for sent i seng på grund af skærmunderholdning, og 25 pct. siger, at de ikke føler sig udhvilet, fordi de bruger mobilen om natten. De dårlige søvnmønstre går igen i andre aldersgrupper blandt børn og unge.

Bjørn Holstein synes derfor, det er en 'fremragende ide', at Danske Regioner vil støtte forældre og skole i at sætte fokus på bedre søvnvaner.

15-årige Leanor Dall bruger i gennemsnit ca. 3,5 timer på mobilen om dagen.
15-årige Leanor Dall bruger i gennemsnit ca. 3,5 timer på mobilen om dagen. Foto: Claus Bech
Vis mere

»Søvn har ikke altid været så højt på dagsordenen. Vi har haft mere fokus på kost, motion og rygning. Men min fornemmelse er, at så snart man fortæller forældre, skole og børn om konsekvenserne ved for lidt søvn, så vil det være overbevisende i sig selv,« siger han.

Leanor Dall er begyndt at sætte sin telefon på flytilstand, når hun går i seng, så hun ikke bliver forstyrret af en 'brummende' telefon. Men den er stadig noget af det første, hun rækker ud efter, så snart hun vågner.

»Jeg sætter min alarm - et kvarter før jeg skal op, så har jeg mulighed for lige at ligge og vågne sammen med mobilen,« siger hun.

Guiden fra Danske Regioner forventes færdig 'hurtigst muligt', men arbejdet er endnu ikke gået i gang.