Hun ville have studeret, men nu lever Inge Aaskovs datter i sekten Solens Hjerte ved Odense.

På spisebordet ligger 21 postkort sirligt pakket i en plastiklomme. Kortene er fra Inge Aaskovs 25-årige datter Tine, og det er stort set den eneste kontakt Inge har haft med sin datter, siden Tine for mere end tre år siden flyttede ind i sekten Solens Hjerte.

»Jeg savner hende og har det forfærdeligt med, at jeg slet ikke kan nå ind til hende længere,« fortæller Inge Aaskov fra Roskilde.

Tine har kun været hjemme i Roskilde én gang, siden hun slog sig ned i den nyreligiøse sekt udenfor Odense.

Ingenting at miste
Det har været en svær beslutning for Inge at fortælle sin historie til B.T. Hun er bange for at miste den allersidste rest af kontakt med sin datter.

»Men egentlig kan jeg dårligt miste mere, end jeg allerede har gjort,« siger hun og bladrer lidt i kort-bunken.

»Der går ikke en dag, hvor jeg ikke tænker på Tine. Men det er vanskeligt at acceptere, at jeg ikke længere kender mit eget barn,« fortæller Inge.

På køleskabet hænger et fotografi af en smilende lyshåret Tine. Fotografiet blev taget lige inden, hun flyttede ind i sekten. Tine mødte to piger fra Solens Hjerte på en rejse til Cuba, og tilbage i Danmark blev den dengang 22-årige Tine hurtigt draget af det spirituelle fællesskab.

Men der gik ikke mange måneder, før det gik op for familien i Roskilde, at der var noget galt med det kollektiv, Tine boede i.

»Hun har altid været glad for at gå i skole og ville have en uddannelse. Men pludselig mistede hun alle sine drømme, og det var nok for hende at være en af de mange »tjenende ånder« i Solens Hjerte,« fortæller 49-årige Inge.

Bliver smidt ud
Inge lægger ikke skjul på, at Tine havde det dårligt, inden hun flyttede ind i Solens Hjerte. Men moren føler ikke, at Tine får den rigtige hjælp af de to uautoriserede terapeuter i sekten. Inges kritiske indstilling til Tines nye hjem har blot gjort kløften mellem mor og datter endnu større.

»Når jeg ringer til Tine, er jeg hele tiden bange for at sige noget forkert, så hun smækker røret på. Og hvis vi kommer uanmeldt, bliver vi smidt ud igen. Hvad er det for et sted, hvor man ikke engang må komme og besøge sit eget barn?« spørger Inge og kigger på billedet af Tine.

Hun er farlig
Lederen af Solens Hjerte hedder Hubi Heiming. I solens Hjerte bliver hun kaldt Premda.

«Jeg synes, at hun er farlig. Hun styrer stedet med hård hånd, og jeg tror faktisk, at de fleste i Solens Hjerte er bange for hende, siger Inge. I de perioder, hvor Inge har været allermest desperat, har hun overvejet at hente Tine hjem med magt.

«Men hun er jo voksen, så det er kun blevet ved tanken,» siger moren.

Inge lever i håbet om, at Tine en dag får lyst til at komme videre med sit liv.

»Jeg er klar over, at det ikke bliver nemt, men jeg vil støtte og hjælpe hende alt det, jeg kan. Jeg håber virkelig, at jeg får min datter tilbage,« siger hun og samler bunken med postkort. Det gør ondt at snakke om Tine.

bt@bt.dk