Selv om prins Joachim har oparbejdet en gæld på 42 mio. kroner, der nok ville få de fleste til at ligge søvnløse om natten, så kommer Dronningens yngste søn sejrrigt og forgyldt ud af eventyret på Schackenborg Slot.

Schackenborg Slot bliver købt af en nystiftet fond, så prins Joachim kan flytte sin familie til København. Men han beholder samtidig værdier omkring Schackenborg, der nærmer sig en værdi på et tre-cifret million-beløb.

Prins Joachim har overdraget Schackenborg Slot til en fond, der er etableret af penge - ialt 100 mio kr - fra prinsens nære venner, nemlig familierne bag Danfoss, Lego og Ecco. Fonden har overtaget 375 hektar jord samt Schackenborg Slot.

Men prins Joachim ejer fortsat 600 hektar samt to mindre gårde, Solvig og Sødamsgård, og det er de besiddelser, der ved et salg vil gøre ham særdeles velhavende.

Ifølge helt nye vejledende priser fra Finanstilsynet får man 140.000 kr. for en sønderjysk hektar jord. Dette vil umiddelbart indbringe indbringe Joachim 136,5 mio. kr. Ifølge Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef for Videnscentret for Landbrug, er dette beløb dog nok for højt sat. Jorden til Schackenborg består måde af almindelig landbrugsjord, skov og marskjord.

- Skovområder vil sædvanligvis have en lavere værdi, idet produktionsværdien typisk er lavere. Marsklandet vil typisk være den jord, som ligger i den laveste ende. Vi kender ikke arealstørrelserne på de enkelte jordele på Schackenborg, hvilket gør det svært at vurdere, hvad al jorden er værd, siger han til BT.

Et forsigtigt skøn kunne derfor lyde på en gennemsnitlig hektarpris på 110.000 kr., hvilket vil indbringe 107,25 mio. kr.. Derudover kommer værdien af boligerne.

- Jorden udgør normalt 75-85 pct. af den samlede værdi af en landbrugsejendom. I dette tilfælde er der dog enestående forhold, som nok ændrer en del, forklarer, Klaus Kaiser.

Dermed lander den samlede værdi for hele pakken på 134 mio. kr., hvis man tager den absolut forsigtige vurdering og sammenligner slottet med en almindelig landbrugsejendom.

Altså kan Joachim, ud fra et meget konservativt skøn, sidde tilbage med 82 mio. kr., når han har betalt sin gæld på 42 mio. kr., som er lånt i slottet, og de 13 mio. kr., som Joachim har oplyst, at han selv skyder ind i fonden.

Dermed vil der være rigeligt med penge til en liebhaverbolig i København, og evt. betale Dronningen et tilgodehavende for dengang, Joachim købte slottet af sin mor samt evt. anden gæld som følge af hans tid som landmand.

Mere realistisk lander salgsprisen nok på en del mere, da Schackenborg Slot og de tilhørende bygninger næppe kan betegnes som en normale landbrugsbygninger.

Uanset hvad tyder intet på, at han skal en tur i banken for at låne til udbetalingen på en ny bolig i københavnsområdet, som han og Marie kigger efter, derimod handler det nok mest af alt om, hvor stor millionærkontoen skal være.