Ved en nøje planlagt hærværksaktion natten til i går blev 8-10.000 mink sluppet ud af deres bure fra en minkfarm i Tarm, oplyser politiet i Ringkøbing.

Langt de fleste mink blev på farmen, men cirka 1.000 dyr skønnes at være sluppet helt ud i friheden.

»Skaderne ved at slippe så mange dyr løs løber let op i millioner af kroner,« oplyser afdelingschef i Dansk Pelsdyravlerforening, Sander Jacobsen.

»Det er vanskeligt allerede nu at gøre tabet nøjagtigt op. Men har minken været løs, har pelsen formentlig taget skade. Samtidig er det mangeårige og kostbare avlsarbejde gået tabt,« oplyser Sander Jacobsen, der betegner hærværket på linie med, hvad religiøse fanatikere kan finde på.

Til gene for andre dyr
Ringkøbing Politi oplyser, at alt tyder på, at det er dyreværnsorganisationen »Dyrenes Befrielsesfront«, som står bag hærværket, da man har fundet bogstaverne »DBF« skrevet med spraymaling flere steder på gerningsstedet.

30-40 mand forsøgte i går at indfange de undslupne mink. Minken hører ikke hjemme i den danske natur, hvor den både er til gene for fugle og små pattedyr og for andre mindre rovdyr som ilder, lækat og mår, som skal kæmpe med minken om den samme føde.

Minken er oprindeligt importeret fra Nordamerika til Europa med henblik på pelsdyravl på minkfarme. De vilde mink, der i dag findes her i landet, er alle undsluppet fra en af Danmarks mange minkfarme eller er efterkommere af de bortløbne.

Mink i naturen har gennem flere år fået stor opmærksomhed herhjemme i forbindelse med, at unge dyreaktivister under stor efterfølgende kritik har sluppet mink fra farme ud i naturen.

Undersøgelser foretaget af Danmarks Miljøundersøgelser i samarbejde med Dansk Pelsdyravlerforening viste sidste år, at fire ud af fem mink i naturen stammer fra minkfarme.

Trods dyreaktivisternes aktioner skyldes hovedparten af mink i den danske natur, at minkene selv har set deres snit til at smutte ud i friheden.

I 2000 blev der forøvet hørværk mod tre sjællandske minkfarme. Gerningsmændene, tre dansker og to hollænder, blev senere dømt. Den danske hovedmand fik et år og ni måneders fængsel. De to andre danskere fik hver tre måneders i skyggen. Begge hollænder fik ni måneders fængsel.