Københavns nye mega-indkøbscenter med det lidt finurlige navn, Fisketorvet, slog tirsdag kl. 10 dørene op for offentligheden første gang. Og offentligheden var da også mødt talstærkt op for at tage det nye storcenter i øjesyn.

Så talstærk at politiet kort tid efter åbningen måtte lukke dørene midlertidigt for publikum og lukke folk ind i små hold - der var simpelthen ikke plads til det store antal mennesker i det 57.000 kvadratmeter store indkøbscenter, oplyser centerets kommunikationsrådgiver, Peter Bisgaard-Frantzen.

I alt valgte flere tusinde mennesker at bruge tirsdag formiddag på at besøge Fisketorvets cirka 100 butikker, 14 restauranter og ti biografer, og det store mylder af mennesker, barnevogne, cykler, hornmusikanter, biler og balloner skabte trafikalt kaos på vejene mellem Rådhuspladen og på Kalvebod Brygge hele vejen ud til Dybbølsbro Station.

Fisketorvet blev officielt åbnet af prinsesse Alexandra, der klippede indvielses-snoren over, så de mange mennesker kunne myldre ind. Selve åbningstalen blev holdt på klingende svensk af Lars Söderblom, der er direktør for det svenske ejendomsselskab Piren, der ejer Fisketorvet.

Piren ejer i øvrigt også 11 indkøbscentre i Sverige og omsætter årligt for omkring 7,7 milliarder svenske kroner.

Lars Söderblom understregede i sin tale, at Fisketorvet nærmest har slået rekord ved at være blevet bygget på kun 18 måneder. Byggeriet startede i februar 1999.

Men udover at deltage i selve indvielsen af centeret, blev prinsesse Alexandra og Lars Söderblom også del af en faglig demonstration iværksat af Storkøbenhavnske fagbevægelser som SiD-Lager og Handel, Restaurationsbranchens Forbund (RBF) og Byggefagenes Samvirke.

Men hvor prinsessens og direktørens deltagelse under de røde faner var temmelig ufrivillig, havde fagbevægelsen nøje planlagt dagens demonstration foran Fisketorvets hovedingang. Den skulle gøre Fisketorvets gæster opmærksomme på, at storcenteret ikke behandler deres ansatte, som de burde.

Først var der bygningen af kæmpebiografen CinemaxX, hvor biografens tyske ejere hyrede og underbetalte 40 østtyske håndværkere til at gøre biografen klar til start.

Det fik Byggefagenes Samvirke til at fare i flint.

Siden er det kommet RBF og SiD for øre, at også piccoloer og flere restaurations- og servicemedarbejdere, der arbejder i centeret og i biografen, er underbetalte og arbejder uden overenskomst.

"Vi demonstrerer i dag, fordi vi har hørt, at de unge mennesker, der arbejder i CinamaxX-biografen, får en timeløn der ligger op til 25 kroner under, hvad den burde," siger Niels Borgstrøm, der er formand for RBF-Tjenerne i København.

Han er ked af, at det især er de unge, der bliver dårligt behandlet, fordi de ikke ved, hvad de burde have i løn. Det er misbrug af arbejdskraft, mener han og skæver over til en ung pige fra fagforbundet Træ-Industri-Byg, der har en jakke på, hvorpå der står "Vi er gaver - ikke slaver".

De mange fagforbund har tænkt sig at fortsætte demonstrationerne, indtil Fisketorvets ledelse indvilliger i at indgå overenskomstforhandlinger med dem, understreger Niels Borgstrøm.

Der vil blandt andet være demonstration tirsdag aften klokken 21.00, når CinemaxX holder forpremiere på den nye danske film, "Dykkerne". /ritzau/