Selv om Frits Helmuth mest optrådte på teatret, så nåede han i sin lange karriere at medvirke i mere end 60 film og TV-serier.

Senest høstede han anerkendelse i rollen som gamle Walentin i Erik Clausens film »Villa Paranoia« fra tidligere i år.

Han debuterede i filmen »Blåvand melder storm« fra 1938, hvor han spillede sammen med sin far Osvald Helmuth. Siden spillede han en række store roller som styrmand Karlsen i filmen af samme navn fra 1958, som »Svejk i anden verdenskrig« på TV i 1970, som Johannes Vig i filmen »Løgneren« fra samme år. Stort indtryk gjorde han som transvestitten Bent i »Lille Spejl« fra 1978, der indbragte en Bodil-pris. To år efter fik han en Bodil for sin birolle som faderen i »Johnny Larsen«.

Det blev til endnu en Bodil for filmen »Dansen om Regitze« fra 1990, hvor han spillede sammen med Ghita Nørby.

I 1990erne fejrede han triumfer i rollerne som dommeren i filmatiseringen af Leif Panduros roman »Høfeber«, som lektor Blomme i »Det forsømte forår«, som indbragte den tredje Bodil som bedste mandlige skuespiller.

Et par år efter havde han den store rolle som I.C. Jacobsen i TV-teatrets store satsning »Bryggeren«.

Teaterkarrieren startede i 1952, hvor han debuterede i »Forhekset« på Allé-Scenen. I de følgende år kom han hurtigt til at gøre sig gældende på nationalscenen i både det klassiske og moderne repertoire

I 1977 tog Frits Helmuth det endelige spring over i det egentlige karakterfag med rollen som John Proctor i Arthur Millers »Heksejagt« på Gladsaxe Teater. Det skete i samarbejde med instruktøren Kaspar Rostrup, et samarbejde, der også kom til at omfatte »Niels Klim«, »Faust« og »Cyrano de Bergerac«, der indbragte ham Teaterpokalen.

Frits Helmuth, der også indsang en række grammofonplader og virkede som instruktør i radioen og på teatret, modtog i sin lange karriere en lang række hædersbevisninger. Bl.a. kan nævnes studenternes laurbærkrans som årets æreskunstner i 1979, Teaterpokalen året efter, LOs Kulturpris 1990, Liva Weels Jubilæumslegat 1992, Holger Gabrielsens Hæderslegat 1997 og Frederik Schybergs Mindelegat 2001. Desuden for sine filmroller i alt fire Bodil- og to Robert-statuetter.

mio/ritzau
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.