Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Bagmandspolitiet vandt en stor sejr, da Vestre Landsret i Århus onsdag idømte den 45-årige Peter Johansen, stifter og storaktionær i lyskoncernen Martin Gruppen, seks måneders fængsel for insiderhandel med aktier i selskabet.

Det er den hidtil strengeste straf, der er givet for insiderhandel i Danmark.

Handelen skete på et tidspunkt, da det børsnoterede selskab var i vanskeligheder med lave aktiekurser i foråret 1999. Forinden havde Peter Johansen forladt direktørstolen i Martin Gruppen, hvor han stadig havde en stor aktiepost.

"Jeg er dybt chokeret og må konstatere, at janteloven står over grundloven her i Danmark. Jeg har mest lyst til at rejse ud af landet lige nu," sagde Peter Johansen straks efter dommen. Han gentog dog ikke sin tidligere trussel om at flytte sine nuværende aktiviteter til udlandet.

"Det skal ikke gå ud over mine medarbejdere," sagde han, der i dag bl.a. producerer lystyachter og tandlægeudstyr.

I april i år blev Peter Johansen idømt tre måneders ubetinget fængsel i hvad, der blev kaldt den hidtil største sag om insiderhandel i Danmark nogensinde, når der måles på den uberettigede økonomiske gevinst.

Anklagemyndigheden havde krævet otte måneders ubetinget fængsel i ankesagen, mens Peter Johansen krævede frifindelse.

"Det kan da godt være, at jeg har overtrådt nogle regler, men ikke for at tjene penge. Jeg er en handlingens mand, og det var en redningsaktion, da jeg købte aktier i Martin Gruppen," sagde Peter Johansen som det sidste ord i retten, inden dommen faldt.

Omvendt mente Bagmandspolitiet, og der var retten enig, at Peter Johansen med forsæt og med en intern viden om Martin Gruppens selskabsforhold købte 72.191 aktier til en favorabel kurs på 125 og videresolgte dem til kurs 175 med en fortjeneste på lidt over 3,6 mio. kr.

Disse penge har en række pensionskasser samt Pen Sam Livsforsikring A/S tabt og kræver dem nu tilbagebetalt af Peter Johansen.

Ved ankesagen havde Peter Johansen udskiftet sin forsvarer Ole Ravsnbo med advokat Syssette Vinding Kruse.

Hun forsvarede for nylig finansmanden Klaus Riskær Pedersen, der slap med en mild betinget dom i Østre Landsret. I sin procedure understregede hun, at Peter Johansen ikke havde gjort sig skyldig i uhæderligt misbrug af intern viden for at berige sig på bekostning af andre aktionærer.

"Denne sag er ikke nogen sag om insiderhandel. Det er en mands kamp for den virksomhed, han skabte, hans hjertebarn," sagde Syssette Vinding Kruse og afviste, at straffesagen minder om de tre andre sager, hvor der er idømt fængselsstraffe.

Hidtil har den strengeste straf i sager om insiderhandel været fem måneders fængsel. Den dom faldt i den såkaldte C.W. Obel-sag for et par år siden, men den gang var den uberettigede fortjeneste kun 600.000 kr.

Vestre Landsret stadfæstede stort set byretsdommen, men fordoblede straffen, idet man fandt, at Peter Johansen var bekendt med, at investeringsselskabet Schouw & Co. mindst ville betale kurs 150 for Martin-aktierne på det tidspunkt, hvor Peter Johansen køber aktierne af Pen Sam til kurs 125.

Straffen blev også fastsat under hensyntagen til den betydelige gevinst, som Peter Johansen opnåede. /ritzau/

Andre læser også