Dronning Margrethe vil se, hvordan rumænske gadebørn og børnehjemsbørn har det, når hun og prins Henrik fra 23-25 maj besøger et af Europas fattige lande, Rumænien.

De fleste danskere har på TV set og hørt om de forfærdene tilstande, der under den rumænske diktator Nicolae Ceausescus styre herskede på rumænske instututioner.

Noget af det værste er afhjulpet, men der er stadig langt igen.

Margrethe besøger allerede dagen efter sin ankomst i Bukarest gadebørnscentret Sfanta Macrina, som drives af Folkekirkens Nødhjælp. De forbereder en varm velkomst med bl.a. underholdning. Skønsmæssigt er der i den rumænske hovedstad mellem fem og tre-tusinde gadebørn. De er resultatet af nedslidte familiestrukturer, hvor fattigdom, misbrug og udsigtsløshed har ført til omsorgssvigt. Til tider deciderede overgreb på børnene. I alle Rumæniens større byer er gadebørnene blevet et voksende problem, som afspejler den generelle sociale krise, som Rumænien er præget af.

Margrethe kommer ikke til at opleve noget af det værste.

"Det behøver man ikke for at vide, det er slemt. Hvis man ønsker det, kan man se meget, meget forfærdeligt, eller meget, der er virkeligt smukt", siger hofmarskal Søren Haslund-Christensen.

Til gengæld skal Margrethe have den lette sommergarderobe med. Hun kan regne med at det bliver steghedt mellem 25-30 graders sommervarme, hedder det i vejrprognoser.

I går var der i Hofmarskallatettet en orientering om Dronningen og Prinsens forestående rejse.

Centeret som Margrethe besøger har midlertidigt 10-15 fastboende børn. Fra Sfanta Macrina-centret er der også et stort opsøgende arbejde, til de steder, hvor gadebørnene holder til. Mange kommer til og fra centret. Her kan de f.eks. få hjælp til at blive afluset, og man forsøger bl.a. at hjælpe med at skaffe en dialog til de familier, børnene forlod, skoleundervisning og kontakt til rumænske pleje- og adoptionsfamilier.

Imens åbner prins Henrik et Business Forum. Dagen efter flyver Margrethe og prins Henrik til Baccau. Margrethe tager herfra til børnehjemmet "Duama Elena", der ligger i landlige omgivelser i Piatra-Neamt.

Ude på landet er det yderst fattigt, men meget malerisk og anderledes med hestevogne og folk på gåben. Mens Margrethe besøger børnehjemmet ser Henrik på et miljøprojekt.

Børnehjemmet blev oprettet i l979 og er opkaldt efter den nuværende eksilkonge Michaels mor Dronning Elena, der var gift med Rumæniens kong Carol II.

Kong Michael, der er gift med danske prinsesse Anne og bor i Schweiz, har flere gange besøgt Rumænien. Margrethe og prins Henrik kender dem som familie i et ydre geled. Men de kommer ved Rumæniens besøget ikke til at se noget til hinanden. Selv om Michael og Anne nu er kongepar uden magt, så tillader protokollen ikke, at de f.eks. som private mennesker inviteres til noget af den festivitas, der bliver i forbindelse med statsbesøget. Regentparret kommer dog til at se nogle af de slotte, som den rumænske kongefamilie har haft.

Med til Rumæniens nye præsident, professor dr. Emil Constantinescu har Margrethe elefantordenen. Men det er ikke den, hun med møje og besvær fik tilbage efter henrettelsen af diktatoren Nicolae Ceausescu i december l989. Elefantordenen fik Ceausescu ved et statsbesøg i Danmark i 1980.

"Den elefantorden er givet til en anden", oplyser hoffet.

Med på turen er både udenrigsminister Niels Helveg Petersen og kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen.

Margrethe og henrik kommer også til at besøge flere klostre. er bliver udstilling af Majestsætens decoupager i forbindelse med en H.C. Andersen udstilling, ligesom rumænsk TV forinden viser filmen "Snedronningen" med Margrethes papirklip.