Det kniber med tog og metro til tiden i det daglige, men metroen kørte før tiden, da dronning Margrethe indviede strækningen fra Nørreport til Frederiksberg i går.

 • VIDEO: Dronningen åbnede ny Metro-etape
 • Metro-kludder ved premieren

  Dronningen var i strålende humør. I hvid sommerkjole og rigtig sommerhat tog hun turen under jorden forbi den nye Forum Station ved Radiohuset, hvor DR havde sendt musikere ned for at spille »Du danske mand af al din magt« i de få sekunder, toget stoppede, inden turen endte på Frederiksberg, hvor magten i form af borgmester Mads Lebech holdt tale.

  Borgmesteren mindedes sin datter, der i skolen for nylig studerede en løgplante og blev spurgt, hvad der så var under jorden. Svaret lød naturligvis: »Under jorden er metroen.«

  Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen talte for mere metro i en ring under hovedstaden, men København henter også penge til metroen ved at sælge grunde i Ørestaden. Derimod er indbyggerne på Frederiksberg blevet sat 0,4 pct. op i skat for at betale metroen i deres kommune.

  Den kongelige opera underholdt med musik af italienerne Verdi og Puccini samt serenaden »O Sole Mio«. Hjemlandets toner gik rent ind hos italienerne fra Ansaldo, der har bygget metro-toget.

  Dronningen mindedes, at da 20 familier fra Amager grundlagde Frederiksberg, var der timers rejse. Turen tager nu ti minutter.

  Måske var det det italienske vejr, der gjorde Frederiksberg-metroens åbning mere festlig, end da metroen blev præsenteret første gang. Fra i dag ventes 120.000 daglige metro-rejsende mod hidtil ca. 60.000.

  Kun hvis Kramer får sit ønske om en ring-metro opfyldt, får projektet æren af en ny dronninge-åbning.uren under jorden.