Kaptajn Phillips fra Maersk Alabama siger under høring, at ledende besætningsmedlemmer bør udstyres med skydevåben, når deres skib sejler i farvand med pirater.

Besætningen på handelsskibe bør have mulighed for at være bevæbnet, når de sejler gennem farvand, som er hærget af pirateri.

Det mener kaptajn Richard Phillips fra Maersk Alabama, som for nyligt blev forsøgt kapret ud for Somalias kyst. Phillips var piraternes gidsel i fem dage, inden en enhed fra den amerikanske flåde befriede ham.

- Jeg mener, at en bevæbning af besætningen som led i en overordnet strategi kan udgøre en effektiv afskrækkelse under visse omstændigheder, sagde Phillips under en høring om pirateri, der fandt sted sent i går i Senatets udenrigsudvalg i USA.

Richard Phillips foreslog mere specifikt, at fire ledende besætningsmedlemmer på hvert skib får tilladelse til at medføre skydevåben og bliver uddannet i at benytte våbnene.

En anden mulighed er efter hans opfattelse, at tidligere medlemmer af den amerikanske flådes specialenhed tages med om bord på strækninger, hvor pirateri er et alvorligt problem.

Flere senatorer sagde bifaldende under høringen, at USA har en indlysende ret til selvforsvar i internationalt farvand.



/ritzau/