Den tidligere økonomiminister og leder af Det Radikale Venstre fik i oktober 2000 et Rolex guldur til over 100.000 kr af Mærsk.

Bendt Bendtsen er ikke den eneste minister, der har modtaget dyre gaver fra erhvervslivet.

Tidligere leder af Det Radikale Venstre og økonomiminister Marianne Jelved modtog i oktober 2000 et guldur af mærket Rolex til en værdi af over 100.000 kr. af Mærsk Mc-Kinney Møller.

Det skete som tak for, at hun navngav det 347 meter lange skib Carsten Mærsk på Lindøværftet.

- Bagefter tog jeg uret ned i ur-butikken og var ved at falde bagover over prisen. Uret kostede en enorm skatteregning, siger Marianne Jelved, der dengang også var vicestatsminister. Hun har således – som efterfølgeren Bendt Bendtsen – modtaget gaver af virksomheder, hun som minister skulle lovgive om.

Marianne Jelved blev dengang hentet i limousine i København sammen med sin mand Jan Jelved og deres børnebørn, hvorefter de fløj i Mærsk Mc-Kinney Møllers privatfly til værftet i Odense.

Klart over det tilladelige
Flere eksperter har tidligere fastslået, at det er klart ulovligt for ministre at modtage mere end lejlighedsgaver – det kan være en bog eller noget vin – da ministre skal være uafhængige.

Ministre er, selv om de er politisk valgte, underlagt samme, stramme regler som offentligt ansatte, der ifølge statens regler kun må modtage meget beskedne gaver og kun som 'lejlighedsgaver', for eksempel ved et jubilæum.

Hans Gammeltoft-Hansen, der som ombudsmand fører tilsyn med den offentlige forvaltning, har tidligere sagt:

- Der gælder nøjagtig de samme regler for ministre som for embedsmænd.

Lektor i forvaltningsret på Aarhus Universitet, Jørgen Albæk Jensen, mener, at det vigtigste er, at Marianne Jelved har betalt skat – men tilføjer:

- Et ur til over 100.000 kroner er svært over grænsen for, hvad en minister må tage imod.

Marianne Jelved mener slet ikke, hun fik gaven som vicestatsminister.

- Jeg blev inviteret som partileder og på grund af mine gode relationer til Hr. Møller, siger hun.

Men den forklaring holder ikke, siger Jørgen Albæk Jensen, der påpeger, at en minister er minister døgnet rundt.