Finansministeren trak i trådene.
Finansminister Mogens Lykketoft vippede tilfreds med fipskægget, da han i går ønskede den nye regering velkommen.

Men det kunne han også roligt gøre, eftersom regeringens chefstrateg ifølge B.T.s oplysninger har haft meget stor indflydelse på sammensætningen af den ny regering - og fået sin vilje langt hen ad vejen.

For det første har Lykketoft på det seneste svært gerne villet af med Karen Jespersen som socialminister. De to er røget direkte i totterne på hinanden over en ny socialreform, der er ved at komme på plads i disse dage. Karen Jespersen har nægtet at bøje sig for en række aftaler, Lykketoft egenhændigt lavede udenom hende, da han indgik det seneste forlig om finansloven.

Ifølge kilder så Lykketoft gerne den populære Karen Jespersen helt ude af regeringen. Det har Nyrup imidlertid slet ikke råd til, når meningsmålingerne er i bund. Men da indenrigsministeriet alligevel var ledig når Thorkild Simonsen skulle sendes på pension, kunne Nyrup slå to fluer med et smæk ved at føje Lykketoft uden samtidig at detronisere en af de få populære ministre han overhovedet har på listen.

Og Karen Jespersen vil heller ikke give Lykketoft problemer på indenrigsministerposten, som hun har gjort som socialminister. For på det vigtige flygtningeområde er Karen Jespersen hardliner ligesom Simonsen.

For det andet er den udskældte Sonja Mikkelsen Lykketofts opfindelse. Han har holdt hånden over hende, og det skulle da også være den væsentligste grund til, at den upopulære trafikminister ikke er røget helt ud i kulden, men tværtimod overraskende er blevet forfremmet.

Ifølge kilder i Socialdemokratiet ville Lykketoft gerne af med Carsten Koch, der ikke har villet finde sig i hvadsomhelst fra den egenrådige finansminister, og i stedet have Sonja Mikkelsen ind på posten som sundhedsminister, fordi hun er nemmere at styre. Centralt placerede socialdemokrater undrer sig højlydt over forfremmelsen af Sonja Mikkelsen. Ligesom de betegner fyringen af Carsten Koch som urimelig.

Ritts comeback passer også i Lykketofts kram. De to, der tidligere har været på kollisionskurs, holdt for nylig forsoningsmøde i Finansministeriet. Der følte de hinanden på tænderne og konstaterede at de var enige om strategien for at vende udviklingen for det kriseramte Socialdemokrati.