LADAKH: Løberne fra »Lille Tibet« sender en venlig tanke til Danmark. På dansk initiativ var det nemlig første gang, der blev løbet maraton i Ladakh.

Og at der er masser af talent i Indiens nordligste delstat blev til fulde demonstreret af de lokale løbere, som dominerede hel-og halvmaraton hos såvel mænd som kvinder.

»Husk på, at vi er vant til højderne,« siger maratondebutanten Sonam Angdus, 21, der kommer fra landsbyen Matho, 24 kilometer fra hovedstaden Leh, og studerer buddhistisk med tanke på en fremtid som lærer. Han førte fra start til mål og vandt i 2.59.43.

»Vi er meget glade for det danske initiativ og kommer igen næste år,« tilføjer han. Også Ishey Lhama, 20, der vandt hos kvinderne i 3.35.43, var debutant.

Topløberne fra Ladakh trænes alle af Sonam Angchok fra Punjab University i Chandigarh.

Bedste dansker på mændenes maraton blev Jacques Bryde Nielsen i 3.26.16 på en fjerdeplads foran håndboldspilleren fra HIK, Claus Høier-Madsen, Dan Angens, Mikkel Gormsen, der tog løbet som en test før det 333 kilometer lange ultraløb gennem Sahara i Niger i november, og den nygifte Jørn Pedersen.

»Jeg løber maraton for at holde min astma nede. For mig er motion den bedste medicin,« siger Claus Høier-Madsen.

Malene Munkholm og Pia Lyholm blev bedste danskere hos kvinderne på henholdsvis tredje- og fjerdepladsen. På halvmaraton blev Jens Bentsen og Anna Haals nr. fire og seks efter indiske løbere.