Stryhns Leverpostej-fabrik er gået i stå efter brand. Det ser sort ud for svinemarmeladen, rødbedeunderlaget, også kendt som leverpostejen

Allerede fra først i næste uge vil der på grund af brand i verdens største leverpostejfabrik være mangel på det populære pålæg i de danske kølediske. Det frygter direktøren for Stryhns Leverpostejfabrik, Torben Faurby.

Sent torsdag eftermiddag satte en brand en midlertidig stopper for produktionen af det populære madpakkeindhold. Omkring klokken 17 udbrød der brand på fabrikken, der ligger i Himmelev ved Roskilde.

Branden opstod i en af de ovne, hvor det elskede pålæg bliver bagt, og selv om den ikke nåede at brede sig, er der sket omfattende skader - blandt andet på de elektriske installationer.

»Fabrikken bliver nødt til at holde lukket mellem en og to uger,« vurderer direktør Torben Faurby, der anslår, at der er sket skader for et tocifret millionbeløb.

Årsagen til branden, hvor ingen af medarbejderne kom til skade, er endnu ikke opklaret.

Fakta om Stryhns

Den 33-årige Henry Stryhn startede i 1941 med at købe leverpostej i Kødbyen, som han kørte rundt på cykel og solgte til slagterforretninger.

1945 købte Henry Stryhn Københavns Leverpostejfabrik på Amager sammen med Martin Wienberg Hansen.

I 1978 overtog Henry Stryhns datter, Elsebeth Stryhn, ledelsen af Stryhns Leverpostej. I 1996 forlod hun den daglige ledelse og blev bestyrelsesformand for Stryhns Leverpostej A/S.

Stryhns står i dag for halvdelen af den leverpostej, der sælges i Danmark.

En undersøgelse fra 1992 kårede leverpostej som det mest populære pålæg i Danmark. Produkterne bliver hver uge vurderet af et smagspanel, bestående af nogle af de forbrugere, der til daglig spiser produkterne.

Leverpostej er ikke længere bare leverpostej. I dag producerer Stryhns blandt andet baconpostej, familiepostej, grovhakket og gluten- og mælkefri postej.

Stryhns eksporterer leverpostej til blandt andet Sverige.

Stryhns Leverpostej har netop fejret 60 års jubilæum.

Kilde: www.stryhns.dk


Men at det kommer til at gå ud over de danske leverpostejselskere, er direktøren ikke i tvivl om:

»Det er lidt katastrofalt. Der bliver mangel på leverpostej - vi er verdens største leverpostejfabrik og står for halvdelen af den leverpostej, der bliver solgt i Danmark,« siger Torben Faurby og fortsætter: »Vi har ikke leverpostej på lager. Alle varerne forlader fabrikken indenfor otte timer.«

Torben Faurby mener, at der allerede fra først i næste uge vil være mangel på leverpostej i de danske supermarkeder.

»Selv om konkurrenterne nok sætter deres produktion op, så er vi jo de største,« siger han og fortæller, at Stryhns producerer intet mindre end mellem 160.000 og 200.000 bakker leverpostej om dagen. Heldigvis bliver Stryhns pølseproduktion ikke berørt af branden, eftersom pølserne bliver produceret på Langeland.

Andre læser også