Der står en guitar i hjørnet af lejligheden, hvor Lue på fem år er i gang med at lege med Buzz Lightyear-figuren fra Toy Story og glæder sig til, at mor kommer hjem. Skuespilleren Lars Mikkelsen, 35 år, (har rollen som den vilde bror Ole i "Edderkoppen", er alenefar i nogle dage.

Hans kæreste, Anette Støvelbæk, er i Venedig for at lave Dogmefilm med instruktøren Lone Scherfig. Selv går han til de sidste prøver inden premieren på Det Kgl. Teaters nye forestilling "Ci vi li sa ti on", mens han på TV-skærmen vender op og ned på alting som Bjarnes hjemvendte storebror Ole og joker i DRs store kærligheds- og krimiserie "Edderkoppen."

"Ole er min bedste rolle nogensinde. Jeg startede som narkoman , udviklede mig til skurk, psykopat og mand med knald i låget.

I "Strisser på Samsø" var jeg en mystisk fisker, man troede havde brændt sin familie inde. Så jeg er meget glad for at spille Ole, der er det første HELE menneske, jeg spiller på TV," siger Lars Mikkelsen, der selv er lidt af en gøglersjæl. Det var i al fald, sådan skuespilleriet startede.

"Jeg var begyndt at læse biologi på Københavns Universitet, da min kone kom hjem og havde været på gøglerkursus og lært at jonglere med tre bolde på to dage.

Det måtte jeg også prøve, og det endte med, at jeg var gøgler i fem år og rejste rundt i Danmark og var Paris, München, Moskva og Warzawa sammen med to kammerater.

Jeg pustede ild og var klovn. Det var dét, der interesserede mig mest. Jeg har lavet revy, men da jeg kom på Statens Teaterskole, lagde jeg det mere og mere fra mig."

Farvel til Det Kgl.

Lars Mikkelsen, 35 år, er storebror til skuespilleren Mads Mikkelsen, 34. De er altså meget tæt på hinanden rent aldersmæssigt og blev færdige med teaterskolen med et års mellemrum.

Siden har de talentfulde brødre været flittigt brugt, både på teatre, film og TV, men de har endnu aldrig spillet sammen.

"Det håber jeg da, vi kommer til engang. Vi er meget forskellige, synes jeg, også af udseende.

Nogen synes, vi ligner hinanden meget. Vi er også ret forskellige af temperament og så alligevel ikke.

Vi har aldrig betragtet hinanden som konkurrenter, men bruger hinanden meget rent fagligt.

Vi er også gået hver vores vej rent teatermæssigt. Mads er på Dr. Dante - jeg er på Det Kongelige, men jeg stopper efter denne sæson. Jeg vil gerne stå frit. Dét med at få smidt en repertoireplan i ansigtet er nok ikke lige mig.

Det er nok dét med den gøglersjæl," siger Lars Mikkelsen, der skal også spille med i Østre Gasværks opførelse af "Othello".

Der er ingen tradition for skuespil i familien.

"Ja, det er lidt underligt. Vi havde en onkel, der var maler og trådt lidt ud af det etablerede. Han havde ingen børn selv, men elskede at lave sjov med os brødre. Engang sprang han ned fra et højt træ, fordi han ville vise os, at han kunne ramme sine træsko. Det gjorde han også - og forstuvede foden."

Oles nazistflirt

I TV-serien får Ole Madsen skabt rav i familien og anskaffet sig nogle kedelige forbindelser efter sin hjemkomst fra USA.

"Ole er opportunist og danser på en tynd kant. Han har flirtet med nazismen, sådan som så mange gjorde, før det rigtig gik op for dem, hvad det indebar. Derfor er der heller ingen grund til at gentage det flirteri i dag.

Ole er blevet smidt ud af sin far, og da han vender tilbage, er det for at vise, at han kan noget. Han vil ikke gå de gængse veje, men tager gerne en smutvej, og tager i det hele taget ikke tingene så alvorligt," siger Lars Mikkelsen.

"Min morfar var kommunist, og han lagde sig til at dø, da kommunistpartiet blev opløst, og alt dét, han stod for, smuldrede. Han var aktiv modstandsmand under krigen, men det var aldrig noget, han fortalte sine børnebørn om.

Min mor kan huske, at Aksel Larsen var til møde i deres lejlighed, og at han stod klar til at hoppe ud af vinduet med en mappe, hvis der var fare på færde. Hun var kun fire år, men det har gjort stort indtryk på hende."

Ingen siger "av"

Lars Mikkelsen er også med, når der skal deles øretæver ud i "Edderkoppen" og får også selv nogle bølle-bank i TV-serien.

"Det hele er koreograferet, for at ingen skal komme noget til. Men jeg kom til at hive lidt for meget i en stuntmand, så han fik sig en grim hudafskrabning.

Det var ikke så godt, men de er rå. Der er ikke noget med at gå ud og sige "av" bagefter.

Jeg syntes, det var skønt at have det tøj på og være i en anden tid. Det hjalp meget med at skabe figuren og gå ind i illusionen," slutter Lars Mikkelsen og giver lille, tålmodige Lue et kram.