Lyt til artiklen

Lægers vigtigste opgave er at redde liv, men når det i stedet ender med, at patienten dør eller bliver fejlbehandlet, kan det også føre til store personlige kriser for lægerne.

- Der er flere eksempler på læger, der har begået selvmord efter lægefejl. Vi ved, at læger er den arbejdsgruppe, der har den højeste selvmordsrate, fortæller Lægeforeningens formand, Jens Winther Jensen.

Og der sker rigtig mange fejl på de danske sygehuse. Hver niende patient bliver utilsigtet skadet i mødet med det danske sundhedsvæsen, og det er desværre ikke alle, der slipper levende fra det. Lægefejl koster hvert år helt op mod 5.000 liv.

Det kan påvirke fagligheden, når lægerne er bange for at fejle og skade patienten.

Frygter medfører jobskifte
- Frygten for at fejle betyder så meget, at nogle skifter job eller vælger mindre risikable arbejdsområder, hvor konsekvenserne af en fejl er mindre skadelige, siger Jens Winther Jensen.

Flere undersøgelser viser, at omkring en tredjedel af alle læger og sygeplejersker af og til overvejer jobskifte af frygt for at begå fejl.

Jens Winther Jensen kan godt frygte, at nogle skjuler deres fejl, fordi de er bange for at blive hængt ud. Men Lægeforeningens formand mener, at lægerne skal tale åbent om fejlene:

- Både for at hjælpe lægerne - og for at sikre, at vi lærer af fejlene, så de ikke sker igen, siger han.