Afgifnings-kur på krydstogtskib var ved at koste den danske læge Kathrine Kaaris livet.

Det skulle være så sundt. Men det endte med næsten af tage livet af den danske læge Kathrine Kaaris. Vi taler om noget så uskyldig som urtemedicin - kinesisk urtemedicin.

Den tidligere B.T. lægeskribent kan dog strege ordet »uskyldig«, for i dag hun fået varige men af den såkaldte detox-kur (afgiftning) hun benyttede på et krydstogtskib i Caribien, hvor hun arbejdede som læge.

- Hele forløbet var så frustrerende. Man mærker bare, der er noget galt, og man ved simpelt hen ikke, hvad det er, fortæller den nu hjemvendte læge. Det er forbrugerbladet Tænk, der har sat fokus på kosttilskud og urtemedicin og i den forbindelse bringer den rystende historie om et tilsynelandende helt uskyldig præparat, der gennem lang tids brug gjorde Kathrine Kaaris mere og mere syg. Et tre måneders brug måtte hun indlægges akut med livstruende optræk til et totalt nyresvigt.

På et tidspunkt gik hun voldsomt ned i vægt - for igen senere på det nærmeste at svulme op. Det skete dog først, da hun i sidste øjeblik opdagede kilden til sygdommen og dermed stoppede med urtemedicinen, så nyrene igen begyndte at virke.

I dag har Kathrine Kaaris gjort skaderne op.

- Man kan leve med dem, men effektiviteten af nyrerne vil være permanent lav,« siger hun.

I dag er hun i derfor i behandling for anæmi, for lavt blodprocent – og for højt blodtryk, og endelig har hun en forøget risiko for kræft i urinvejene.

Selvom Kathrine Kaaris ikke har endegyldigt bevis for, at det var urtemedicinen, der gjorde hende syg, så er hendes sygdomsforløb dog så veldokumenteret af lægelige eksperter fra både Danmark og udland, at hun vil trække producenten af urtemedicinen i retten. Og med god grund for i urtemedicinen er der nemlig konstateret et indhold af stoffer fra planter af Aristolochia-slægten, som kan give meget kraftige nyreskader samt kræft i nyrerne.

Urtemedicinen sælges under navnet Elemis og er ejet af firmaet Steiner Leisure Ltd.

Kathrine Kaaris fulgte en detox-kur,som består af tre præparater:Deep Drainage, Vitality og Silhouette.

Producenten af Elemis har ikke ønsket at kommentere artiklen i Tænk.