12 år. Det er dommen til sygeplejersken Christina Aistrup Hansen for fire drabsforsøg på patienter.

Overlæge Niels Lunden, der i sin tid anmeldte sygeplejersken Christina Aistrup Hansen til politiet, undrer sig over torsdagens strafudmåling ved Østre Landsret.

»Jeg kan forundres, at det kun blev en dom for drabsforsøg. Men når Retslægerådet udmelding ikke giver retten sikkerhed for, at der er sket noget alvorligt, så kan retten selvfølgelig ikke dokumentere, at Christina Aistrup Hansen har slået patienterne ihjel.«

Retslægerådet meddelte i retten, at det ikke kunne fastslå, at patienterne har fået en dødelig dosis medicin, og at det var i tvivl om, hvorvidt der var tale om en forgiftning af patienterne.

Ifølge anklagemyndigheden har sygeplejersken sprøjtet morfin og anden smertestillende medicin direkte ind i patienternes blodbane via deres venekateter.

Østre Landsret endte med at nedsætte straffen til 12 års fængsel for fire drabsforsøg på patienter, der var indlagt på sygehuset i Nykøbing Falster.

Anklageren havde krævet en gentagelse af livstidsdommen, som den 32-årige Christina Aistrup Hansen blev i dømt i byretten. Her blev hun kendt skyldig i tre drab og et drabsforsøg.

Det var Niels Lundens kæreste, der også er sygeplejerske på sygehuset, der fattede mistanke til Christina Hansens adfærd og besluttede sig for at holde øje med hende. Hun fortalte Niels Lunden om sin mistanke, og han anmeldte senere Christina Aistrup  Hansen til politiet.

Selv om dommen er af en mildere karakter, end han forventede, er Niels Lunden glad for, at retssagen er afsluttet. Han er dog ked af konsekvenserne for den dømtes familie.

»Sagen er dybt ulykkelig. Den har berørt os dybt på sygehuset og selvfølgelig min familie i særdeleshed. Det gør mig ondt, at Christina Aistrup Hansen skal i fængsel, og jeg kan ikke forestille mig de personlige omkostninger det må have haft – og vil have - for hende og hendes familie – ikke mindst hendes datter,« siger Niels Lunden og fortsætter:

»Med tanke på hendes handlinger kan der dog ikke være tvivl om, at en hård straf er korrekt. Jeg har ikke fulgt sagen i detaljer; at være involveret i en så skrækkelig sag har betydelige personlige omkostninger – og dem har vi prøvet at minimere.«

Niels Lunden har tidligere forklaret i retten, hvordan hans kæreste under en nattevagt beskrev Christina Aistrup Hansens mistænkelige adfærd. Kæresten skrev løbende sms’er til Niels Lunden.

»På et tidspunkt sender hun mig en sms, hvor hun skriver noget i retning af: 'Jeg ved, hvordan hun gør',« har overlægen tidligere forklaret i retten.

Klokken 19.52 havde overlægens kæreste sendt den første besked.

'Så har hun sin første mors (døde, red.), stod der i den. Klokken 21 fik han den næste besked. 'Nr. 2. Og jeg er ikke længere i tvivl', stod der i den.

Det fik overlægen til at sende en besked tilbage med teksten: 'Har læst, hvad du har skrevet. Vi snakkes i morgen'.

Derefter aftalte Niels Lunden med kæresten, at de skulle sikre bevismateriale og kontakte politiet.

»Det er mit indtryk at politiet har gjort et stort og godt arbejde, og det er vel – i vidt omfang - deres fortjeneste, at Christina Hansen er dømt. Det er også mit indtryk, at forsvareren har gjort et glimrende arbejde. Dommen er i hvert fald af en langt mildere karakter, end jeg troede ville blive resultatet,« forklarer overlægen.