Lyt til artiklen

Selvom Ibi-Pippi er en kvinde ifølge cpr-registret, så har hun haft meget travlt med at gøre kvinder gravide – hun har seks børn i alt. Hendes succes skyldes, at hun ved, at kvinder er intrigante og kan li’ modspil fra en mandschauvinistisk kvinde.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om kunstneren Ibi-Pippi. Her fortæller hun blandt andet meget mere om sit første kys med kusinen, at føle sig som et andet køn fanget i en forkert krop, at blive far for tidligt og meget, meget mere ...


Selvom Ibi-Pippi er en kvinde ifølge cpr-registret, så har hun haft meget travlt med at gøre kvinder gravide – hun har seks børn i alt. Hendes succes skyldes, at hun ved, at kvinder er intrigante og kan li’ modspil fra en mandschauvinistisk kvinde.

1. Var til både Barbie og Star Wars

Jeg var en efternøler, der kom til verden i 1977, 18 år efter min storebror og -søster. Min far var godt 47 og mor 35, da de fik mig, og det ser ud til, at jeg havde givet hende grå hår, her da jeg var seks år, for jeg var nok ikke et helt nemt barn. Mine forældre gav mig biler og ingeniørsæt, men det gad jeg ikke lege med, jeg var mere til lege med både barbiedukker og Star Wars-figurer som Han Solo og prinsesse Leia. Jeg voksede op i Brande, og begge mine forældre var pensionister. Min far døde allerede, da jeg var ti, fordi han havde ødelagt lungerne som typograf på Silkeborg avis, hvor man smeltede bly til trykpladerne. Det var ikke særligt sjovt. Min mor døde for tre år siden – jeg ved egentlig ikke, hvorfor hun var førtidspensionist. Brande var et meget indspist samfund, hvor folk var meget optaget af at gøre det rigtige, og det var vigtigt, hvad andre tænkte, og det tror jeg har udviklet mig til at være i oprør mod det at passe ind.

2. Mit første kys

Mit første kys var med min kusine Heidi – for at det ikke skal være løgn. Jeg har fået at vide, at jeg jagtede hende en hel dag for at få det kys, hun var ikke så samarbejdsvillig. Som barn var jeg meget hurtig til at lære at læse, min mor læste Anders And-blade højt for mig, og jeg kan huske, at jeg meget hurtigt fandt ordet ’og’ i bladene og underteksterne på tv. Jeg læste Leif Panduros Høfeber da jeg var otte år, den var jeg meget begejstret for, selvom jeg vel ikke rigtigt forstod de meget voksne temaer i bogen om dommeren, der lagde sit liv helt om og fik det til at se ud som om, han havde begået selvmord.

3. Gemte mig i skuret

I min børnehave var der indkøbt en Mooncar, og det var en stor begivenhed, og derfor kom fotografen fra den lokale avis og fotograferede os. Vi skulle køre frem og tilbage i en uendelighed, før billedet var i kassen. Jeg var ikke så glad for at gå i børnehave, jeg gemte mig gerne i skuret, når vi skulle på ture. Jeg orkede ikke at skulle af sted med minibussen hen til det lokale bibliotek, jeg ville allerhelst være hjemme. Også fordi pædagogerne dampede så mange cigaretter, at der faldt aske ned i dejen til saltkringlerne.

4. 17 år

Her havde jeg et vildt blik i øjnene. Det er fra, da jeg gik på sportscollege. Jeg begyndte at gå op i tøj og sparede derfor op til den fantastiske levisskjorte, som jeg var overbevist om var en vinder hos kvinderne. Men jeg må så sige, den virkede ikke helt efter hensigten. Min lædervest gjorde heller ikke rigtig noget godt for mig. På det tidspunkt fandt jeg ud af, at jeg ville skrive, og jeg vidste, jeg var god til det, og det gav mig noget ro. Det vilde blik aftog. At skrive digte var noget af et plus hos kvinderne.

5. Lesbisk kvinde i en mands krop

Jeg har jo skiftet cpr-nummer, fordi jeg føler mig som en lesbisk kvinde fanget i en mands krop. Med det, ville jeg også sætte fokus på loven, der giver mulighed for at skifte køn, for jeg syntes ikke, den var gennemtænkt. Der var en masse ting, man ikke havde taget højde for, f.eks. NEM-id, og jeg er blevet indkaldt til screening for livmoderhalskræft. Min kone fik et brev, hvor hun skulle opgive, hvem der var far til hendes barn. Selvom vi var gift, kunne jeg ikke blive registreret som far til barnet, det var også problematisk, så til at begynde med havde vores seneste barn ukendt far. Det var ikke et kunstnerisk stunt, men det endte det med at blive, da jeg gik ind i kvindernes omklædning i Viborg Svømmehal, da der var pensionistsvømning for kvinder. Kunst kan være noget, der sætter spørgsmålstegn ved noget i samfundet, eller det kan være en smuk oplevelse. Det kombinerede jeg, ved at tage den badedragt på i kvindernes omklædning. De spurgte mig, om jeg var gået forkert. Bademesteren blev tilkaldt, og jeg blev bedt om at bruge omklædningen for handicappede. Det syntes jeg ikke var i orden. Jeg så i øvrigt ting i det omklædningsrum, som jeg aldrig rigtig er kommet mig over, men jeg syntes, det var mest hensigtsmæssigt at gå derind, mens der var pensionister i stedet for børn.

6. 428.000

Jeg fik en regning her på 428.000 kr., det var en samling af børnepenge og skat, jeg skulle betale. Det var ikke så heldigt. Jeg har aldrig rigtig været god til det med skat. Jeg har ikke betalt det hele endnu. Jeg er jo kunstner og har en gang i mellem nogle småjob for at få det til at løbe rundt, og så holder jeg foredrag. Men det er hårdt, jeg er ikke en rig mand. Nu har jeg en afdragsordning og kan sove lidt bedre. Jeg har seks børn i alt, der skal betales mange børnepenge. Og selvom jeg nu er kvinde i cpr-registret, slipper jeg ikke for det.

7. Digter på vej

1997: Her var 20 år og på vej mod stjernerne på forsiden af den lokale avis i Fredericia, fordi jeg havde skrevet en digtsamling, som anmelderen var meget glad for. Jeg havde lånt jakke og slips af min bror. Digtsamlingen solgte nul og niks. Den kostede 129 kr. og blev solgt i 50 eksemplarer. Dengang var jeg leder af et telemarketingfirma, der solgte rengøringsprodukter.

8. Far for tidligt

2000: Jeg mødte en fantastisk pige, som jeg friede til, før jeg havde været sammen med hende, jeg var lige fyldt 23, og der gik ikke meget mere end et år, så fik vi Ziggey sammen. Jeg var en temmelig ung far, og vi blev skilt et år efter, vi var nok ikke rigtig klar til det.

9. Ikke nogen succes

1995: Det var ikke nogen udpræget succes, da jeg som 17 -årig kom på sportscollege for håndboldtalenter i Skive. Vi blev vækket klokken seks og skulle ud at løbe 10 kilometer, inden vi senere spillede håndbold til sen aften. Jeg kom kun ind på den handelsskole, fordi min storebror var medlem af bestyrelsen, jeg havde nemlig aldrig rørt en håndbold. Jeg var ufatteligt dårlig til disciplinen på stedet samt til reglerne i håndbold, og jeg var fysisk meget underlegen, meget tynd og ikke særlig stor. I begyndelsen var jeg dårlig til det med piger, for jeg var usikker. Jeg har også altid set meget ung ud – når jeg skulle ind et sted for 18-årige, skulle jeg vise dokumentation, selvom jeg for længst var fyldt 20.

10. Behagesyge mænd

Her mit tredje bryllup, hvor jeg blev gift med Puk Hedegaard, som jeg nu har tre børn med. Jeg tror, det er vigtigt, at kvinder ikke keder sig, så som mand må man sørge for lidt underholdning. I dag er der mange mænd, der ikke tør være sig selv og ikke tør sige deres kvinder imod. Der er kommet en behagekultur, og det er kvinder trætte af. De kan godt li, der er nogle, der gør lidt oprør og er lidt mandschauvinistiske, tror jeg. En del kvinder er lidt intrigante og kan li’ en vis portion drama i tilværelsen. Til brylluppet havde jeg lavet mad – asiatisk suppe- og sen aften var der hot dogs.