Krydderier er effektive i forebyggelsen mod kræft, viser ny forskning. Se hvilke

SE LISTEN: Krydderier, der virker mod kræft

Chili holder Vagns kræft nede


Krydderier kan give et længere liv. Ny forskning viser, at almindelige krydderier som ingefær, chili og hvidløg er vigtige i forebyggelsen af en lang række sygdomme, ikke mindst kræft.

- Der er virkelig meget forskning, som peger i retning af, at krydderierne sammen med en varieret og sund kost kan forebygge en lang række sygdomme, især kræft. Derfor skal vi absolut spise flere krydderier i maden, siger ernæringsvejleder Anette Harbech Olesen, hvis bog 'Sund mad - før, under og efter kræftbehandling' netop er udkommet.

Nye forskningsresultater fra USA og England viser, at flere krydderurter har en tydelig effekt over for kræft: Chili dræber prostata-kræftceller, ingefær virker mod kræft i æggestokkene, og hvidløg er den rene gift mod flere kræfttyper.

SE LISTEN:: 20 naturmidler der duer

SE LISTEN: Kræftråd der virker


LÆS MERE NEDENFOR

Lavere risiko med hvidløg
- Flere forskellige forsøg har vist, at de, som spiste mest hvidløg, havde hele 50 pct. lavere risiko for at blive ramt af kræft i mavesækken end dem, der spiste mindst hvidløg, siger sundhedsforskeren Helena Nyblom, forfatter til bogen 'Powerfood'.

STOR GUIDE: Styrk dit immunforsvar

20 FØDEVARER: Sådan spiser du dig til et længere liv


Professor Lars Porskjær Christensen, Danmarks Jordbrugsforskning, mener, det er vigtigt at skelne mellem forebyggende og helbredende virkninger.

- Der er efterhånden god dokumentation for at sige, at krydderier kan være med til at forebygge kræft. Dels ved at nogle naturstoffer i sig selv kan have en hæmmende effekt på udvikling af kræft. Dels ved, at de medvirker til at fjerne kræftfremkaldende stoffer i kroppen samt stimulerer immunforsvaret, siger han til nyhedsmagasinet 'Tæt på kræft'.

SE LISTEN:: 20 naturmidler der duer

Få styr på dit blodsukker - og undgå kræft


Indtil nu er krydderiernes kræftforebyggende egenskaber mest blevet testet i dyreforsøg og i laboratoriet. Det er kun gurkemeje, der er afprøvet i forsøg med mennesker, og de forsøg er ikke afsluttede.

SE LISTEN: Krydderier, der virker mod kræft

Kræftforskeren Christine Paludan-Müller pointerer derfor, at der er en forskel på, om et virkestof er testet i laboratoriet eller på forsøgspersoner, men alligevel stiller hun sig positivt over for forskning i krydderiernes kræftforebyggende egenskaber:

- Der er et stort potentiale i aktive stoffer i planter, og ca. 60 pct. af al kræftmedicin stammer fra planter eller er inspireret af stoffer fundet i naturen. Også krydderier indeholder et væld af aktive stoffer, og mange har været brugt i tusinder af år, så der er bestemt en grund til, at der forskes i det, har hun sagt til 'Tæt på kræft'.

Antioxidanterne virker
Den kræftforebyggende virkning i krydderierne - især de friske, men også tørrede - skyldes især det meget store indhold af antioxidanter, der hæmmer den skadelige iltningsproces i kroppen.

Flere krydderier i maden gavner simpelthen sundheden på en lang række områder, fastlår Zuzanna Zick, Universitetet i Michigan. Hun er en af de forskere, som har interesseret sig mest for krydderier.

SE LISTEN: Gode sundhedsråd, der virker!

SE LISTEN: Kræftråd der virker


- Hvis du spiser flere krydderurter, kan du holde en sund vægt. Desuden forebygger krydderurterne nogle typer af kræft, og de kan føre til lavere blodtryk og bedre kontrol med blodsukkeret, siger hun.

Hvis vi bruger flere krydderurter og færre af de traditionelle smagsforstærkere - salt, sukker og fedt - så giver det en enorm effekt på sundheden, siger hun.

SE LISTEN: Krydderier, der virker mod kræft

Chili holder Vagns kræft nede