Finansminister Kristian Jensen (V) advarer om, at økonomien er tæt på overophedning – og langer ud efter Fogh-æraen, der ikke formåede at gøre noget ved det, da Danmark for ti år siden var i en lignende situation. Dansk økonomi er farligt tæt på overophedning. Og vi må ikke gentage de fejl, der blev begået sidst, vi var i den situation. Sådan lyder advarslen fra finansminister Kristian Jensen (V) i et interview med BT.

»Sidst vi stod i den situation, var i 2006, og da fik vi ikke gjort noget ved det. Den daværende regering forsøgte at skabe et større arbejdsudbud og holde lidt igen med de offentlige udgifter, men økonomien kogte over, og det skal ikke ske på min vagt,« siger Kristian Jensen med stor alvor. I denne artikel kommer finansministeren med sine bud på, hvordan overophedningen skal bremses - og hvem, der skal holde for ...

LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele interviewet med Kristian Jensen, hvor han blandt andet fortæller om, hvad der gik galt under Foghs regering, og hvad vi ikke må gentage.


Finansminister Kristian Jensen advarer om, at økonomien er tæt på overophedning – og langer ud efter Fogh-æraen, der ikke formåede at gøre noget ved det, da Danmark for ti år siden var i en lignende situation.

Dansk økonomi er farligt tæt på overophedning. Og vi må ikke gentage de fejl, der blev begået sidst, vi var i den situation.

Det var i 2006, hvor statsministeren hed Anders Fogh Rasmussen.

Sådan lyder advarslen fra finansminister Kristian Jensen (V) i et interview med BT.

»Sidst vi stod i den situation, var i 2006, og da fik vi ikke gjort noget ved det. Den daværende regering forsøgte at skabe et større arbejdsudbud og holde lidt igen med de offentlige udgifter, men økonomien kogte over, og det skal ikke ske på min vagt,« siger Kristian Jensen med stor alvor.

Meldingen er opsigtsvækkende fra Venstres næstformand, der netop har overtaget Finansministeriet i november, og som ofte er blevet omtalt som en slags Fogh-klon, fordi han ligesom Fogh er flittig og sportslig i modsætning til Lars Løkke, der mere er en levemandstype. I årevis har Venstre-folk internt omtalt Kristian Jensen som ’Fogh plus moms’.

På det seneste er Kristian Jensen dog i høj grad trådt ud af det gamle forbilledes skygge, først som udenrigsminister og nu finansminister. Og nu anviser han altså sine egne veje i den økonomiske politik, som er omdrejningspunktet for det hele – velfærdssamfundets motor.

Nu siger han, at økonomien kogte over i 2006 på Anders Foghs vagt, og mens finansministeren hed Thor Pedersen. Året efter hed finansministeren Lars Løkke Rasmussen.

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen samt tidligere indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen i 2006.
Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen samt tidligere indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen i 2006. Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Det var lige dér, det skete, og det skal ikke ske igen. Der er to måder at gøre det på. Enten skal man lukke noget damp ud af dansk økonomi og opgive at have vækst og få flere arbejdspladser. Eller også er vi nødt til at gøre arbejdsudbuddet noget større.«

Hvad gjorde Anders Fogh og finansministrene galt dengang?

»Først og fremmest lykkedes det aldrig at styre  kommunernes og den offentlige sektors økonomi. Hvert eneste år aftalte man et forbrug, og så brugte man noget mere, og sådan fortsatte det år efter år. Derfor kom der for meget energi ud i økonomien. Det andet problem var, at de udvidelser af arbejdsstyrken, man lavede – velfærdsreformen fra 2006 – først virkede senere. Hvorimod tilbagetrækningsreformen i 2011 gav noget med det samme.«

Bange for at tabe valgene?

Voksede den offentlige sektor for meget under Fogh?

»Det var ikke forkert, at den voksede, men det var forkert, at den voksede for meget.«

Var Fogh for socialdemokratisk i sin politik, fordi han var bange for at tabe valgene?

»Nej, både på værdipolitik og skattepolitik havde han en klar liberal linje. Men han havde ikke udgiftsloft og budgetlov, som har tæmmet det offentlige forbrug. Siden udgiftslofterne blev indført, har aftalerne med kommunerne holdt på kroner og øre. Anders gjorde mange gode ting, men der var ikke politisk vilje dengang til at styre det. Og jeg kan se faresignaler nu med flaskehalse, stigende ejendomspriser og risiko for stigende renter. Det vil bringe os i samme retning som dengang. Derfor tænder jeg advarselslampen nu og appellerer til Folketinget om at lære af de fejl, der skete for 10 år siden,« siger Kristian Jensen.

For kort tid siden havde Danmark et problem med arbejdsløshed, men nu er problemet det modsatte: Mangel på arbejdskraft. Kort efter at nationen er ude af krisen, truer overophedning. Det kan være svært at forstå, men den økonomiske politik er som at røre i en gryde med grød. Man skal hele tiden justere temperaturen.

Overophedning

»Vi er ude af krisen, men afstanden mellem ledighed og overophedning er en hårfin balance. Der skal ikke meget til, for at det falder forkert ud. Og hver eneste gang økonomien ryger af sporet, er det de svageste i samfundet, det går ud over. Det er ikke dem, der bor på Strandvejen i Nordsjælland, der har haft sværest ved at komme tilbage efter krisen. Det er de små husejere.«

Hvis økonomien var en kedel, hvor høj er temperaturen så?

»Den bobler omkring 80 grader nu, og ifølge vores prognoser vil den komme op på 90 grader omkring nytår. Det vil være meget usundt.«

Siden han blev finansminister, har alle hans ministerkolleger eller deres departementschefer været et smut forbi for at bede om flere penge. Og Kristian Jensen har observeret befolkningens ønsker. Begge dele er mange og velbegrundede.

»Danskerne ønsker et bedre sundhedsvæsen, bedre ældrepleje, ambulancer der når frem, politi der når frem, et styrket forsvar og bedre veje og jernbaner. Men jeg kommer til at sidde lige så tungt på pengekassen som Claus Hjort, for der er jo ikke kommet flere penge eller et større råderum. Og der er slet ikke penge til det hele, hvis vi holder en reformpause. I stedet skal vi gøre det sjovere at blive længere på arbejdsmarkedet, stramme vilkårene for ydelser til kontanthjælpsmodtagere og se på reglerne for optjening af offentlige ydelser, så er der muligheder for at lave reformer. Vores største udfordring er at øge arbejdsudbuddet. Det kan gøres ved, at man begynder tidligere, arbejder flere timer i den arbejdsdygtige alder eller bliver længere på arbejdsmarkedet.«

Hvad med de nedslidte?

»Det er ikke dem, jeg beder om at arbejde længere. Dem skal vi have omskolet eller give dem mulighed for at komme ud af arbejdsmarkedet.«

Økonomiprofessor Nina Smith sagde for nylig, at det ikke kan betale sig at få de 800.000 på overførselsindkomst i arbejde?

»Jeg vil ikke acceptere, at knap 800.000 er på overførsel – det er en stor økonomisk byrde, og menneskeligt vil jeg heller ikke acceptere det,« siger Kristian Jensen.

Falliterklæring

Hvad skal vi stille op med de ledige job i byggesektoren, servicesektoren og industrien – bliver vi nødt til at importere 100.000 østarbejdere?

»Nej, for selv om vi har gennemført mange reformer af arbejdsmarkedet, er der 119.000, der burde være i beskæftigelse, men er på overførselsindkomst. Og det giver en tredobbelt gevinst, hvis vi får danskere i arbejde: Vi sparer en overførselsindkomst, vi tjener en skatteindtægt og der er en menneskelig gevinst, for det er bedre at være indenfor arbejdsmarkedet end udenfor. Det vil være en falliterklæring at give op og lade fanden tage de sidste.«

Udover ønsket om at hæve pensionsalderen, håber Kristian Jensen at spare penge på at få den offentlige sektor til at køre flere kilometer på literen. Det arbejder minister for offentlig innovation Sophie Løhde med, og hun skal fremlægge det om et år.

»Den tidligere S-ledede regering havde et mål på 12 mia., men Bjarne Corydon fandt ud af, at det var svært at nå. Jeg vil ikke sige et tal, før Sophie er færdig med sit arbejde,« siger Kristian Jensen.

Finansminister Kristian Jensen (V)
Finansminister Kristian Jensen (V) Foto: Emil Hougaard
Vis mere