Lyt til artiklen

Jens Kramer Mikkelsens kontor ignorerede i syv år flere advarsler om at KUCs økonomi ikke blev kontrolleret. Derfor ligger ansvaret for KUC-skandalens omfang på Overborgmesterens skuldre, mener en ekspert i forvaltningsret.

Samtidig erfarer B.T., at der arbejdes ihærdigt på Københavns Rådhus, med at få "tørret aben" af på en syndebuk, der kan tage skraldet for Jens Kramer Mikkelsen.

Det sker efter, at B.T. i går kunne afsløre, at Jens Kramer Mikkelsens kontor i flere år blev advaret om manglende tilsyn med KUCs tilskud af over en halv milliard kroner skattekroner gennem '90erne, og det står nu klart, at KUC-skandalen kunne være undgået.

"Hvis overborgmesterens kontor gennem årene havde overholdt de krav, revisionen (Revisionsdirektoratet, red.) stiller, kunne KUC-skandalen ikke have fundet sted. Det havde kunne få lov til at starte, men det ville aldrig kunne have fået lov til at udvikle sig sådan gennem årene.

Det fremgår meget klart, at der har været væsentlige problemer med kontrollen af KUC fra overborgmesterens kontor. Og det ansvar ligger på overborgmesterens skuldre," siger cand. jur. Oluf Jørgensen, afdelingsforstander i forvaltningsret på Danmarks Journalisthøjskole.

Han har set Københavns Kommunes interne brevveksling, som B.T. er i besiddelse af, igennem:

"Der er godt dokumenteret, at man ti år tilbage har peget på problemer i overborgmesterens kontor - og det er ikke småting. Det er helt grundlæggende krav om regnskabsførelse, som ikke har været i orden. Jeg mener bestemt, at det her ser usædvanligt ud, fordi kommunale og statslige institutioner normalt tager sådanne henstillinger meget alvorligt," siger Oluf Jørgensen.

B.T. bringer i dag uddrag af revisionsprotokolater, som dokumenterer, at Jens Kramer Mikkelsens kontor allerede i 1990 fik at vide, at KUCs ledelse havde fri adgang til bank- og girokonti, og at der på trods af ustandselige påmindelser ikke blev udarbejdet klare regler for KUCs brug af skattekroner.

Desuden skriver kommunens interne revision også, at der ikke bliver redegjort for rejseudgifterne i KUC.

Derfor kan Jens Kramer Mikkelsen have ret i, at han ikke kendte til KUC-skandalen, men hans kontor står nu med et særdeles stort problem, når det skal forklare, hvordan KUC fik lov til at sejle sin egen sø.

Og Jens Kramer Mikkelsen har selv krævet en tilbundsgående undersøgelse af Københavns Kommunes tilskud og administration af alle selvejende institutioner - specielt KUC. Det offentliggjorde han i går.

Dermed kan det se ud som, at Jens Kramer Mikkelsen arbejder på at komme kritikken af ham selv i forkøbet ved at "tørre aben" af på hans øverste embedsmand i Arbejdssekretariatet - kontorchef Anders Winge.

Overborgmesterens kontor arbejdede fredag ihærdigt på at sætte B.T. i kontakt med kontorchef Anders Winge, men det lykkedes ikke B.T. at få en kommentar fra ham.

Kontorchef Carsten Mai-Jørgensen udtaler på Jens Kramer Mikkelsen vegne, at B.T. afslører noget, "man ikke er stolt af, og som man ikke har kørt på den bedste måde".

Se dokumentationen i B.T. i dag, lørdag den 13. maj