Et rekordvådt 2017 kan betyde, at sygdommen ædelgrankræft endnu en gang vil angribe danske juletræer, advarer forskere.

2017 står til at sætte en trist rekord som det vådeste år i knap to årtier. Indtil videre kun overgået af 1999, som var det mest nedbørsrige år, siden vi begyndte målingerne i 1874.

Regnen er ikke kun gået ud over strandløver og andre solelskere. Det våde vejr kan også true næste års produktion af juletræer, lyder det nu fra flere forskere. Det skriver Videnskab.dk.

De frygter, at en svamp, som forårsager sygdommen ædelgrankræft, har udnyttet det våde vejr til at brede sig og inficere danske juletræer.

»Svampen har ekstra gode chancer for at smitte juletræerne, når vejret er vådt. Vi har haft et ekstremt vådt 2017, så faren er, at vi igen vil se et voldsomt angreb på juletræerne næste år,« siger Iben Margrete Thomsen, som er plantepatolog ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvor meget forurener lysene på juletræet?

Frygten for, at juletræerne skal blive hårdt angrebet, er ikke ubegrundet. I årene omkring 2011-13 blev de danske juletræer hårdt ramt af ædelgrankræft, og brancheforeningen Danske Juletræer skønner, at sygdommen alene i 2013 kostede juletræsproducenterne omkring 50 millioner kroner.

Siden 2013 er det dog lykkedes at få smittespredningen under kontrol.

Men forskerne tør alligevel ikke glæde sig alt for meget over den gode julenyhed endnu.

»Træerne bliver smittet med svampen i perioden fra foråret til efteråret, men det er først næste år, at man vil kunne se angrebet på træerne. Vi havde en meget våd sommer i 2011, og året efter eskalerede det, så juletræer over hele landet blev angrebet. Med al den regn, vi har haft i 2017, bliver det spændende, om vi vil se massive angreb på træerne igen næste år,« siger Iben M. Thomsen.

Læs mere på Videnskab.dk: Chokoladeforgiftning i hunde stiger markant ved juletid

Uanset hvad påpeger forskerne, at sygdommene blandt danske juletræer formentlig ikke kommer til at påvirke forbrugerne.

Selv hvis forskernes værste forudsigelser går i opfyldelse, og næste års juletræer bliver hårdt ramt af ædelgrankræft, vil forbrugerne formentlig slet ikke mærke det, mener Iben M. Thomsen fra Københavns Universitet.

»Forbrugerne behøver ikke bekymre sig. Hvis det bliver slemt igen, vil der blive skrottet en masse juletræer, men det vil formentlig være producenterne, som får et økonomisk slag endnu engang. Jeg tror ikke, at forbrugerne vil mærke noget til det. Det vil kun ske i en situation med mangel på juletræer, for så vil priserne selvfølgelig ryge op, men der er vi slet ikke nået til endnu,« siger Iben M. Thomsen.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad skaber vores årstider?

Til gengæld påpeger forskerne, at du kan hjælpe juletræerne – og nok især juletræsproducenterne – med at undgå sygdomme ved at skaffe dig af med dit juletræ på en forsvarlig måde.

»Du skal køre juletræet på genbrugspladsen og ikke smide det i skoven eller andre steder, hvor det kan ligge og blive en smittekilde for andre juletræer,« lyder opfordringen fra Iben M. Thomsen som tilføjer:

»Det samme gælder faktisk afskaffelsen af alt andet haveaffald. Vi har desværre set nogle grimme tilfælde, hvor folk smider haveaffald i skoven, som medfører smitte. Så det er jeg stærk modstander af.«

Andre artikler på Videnskab.dk

Studie: Alt jern fra bronzealderen kom fra det ydre rum

Video: Se verdens mest menneskelignende robot dyrke fitness

Hør verdens mest højlydte fisk sige som et maskingevær