Efter konsekvent at have afvist at hjemtage de 19 danske børn fra Al-Hol-flygtningelejren i Syrien har regeringen nu skiftet holdning.

B.T. erfarer, at statsminister Mette Frederiksen på møder i formiddags med partilederne fra Enhedslisten, SF og De Radikale har erklæret sig parat til at finde en løsning, der indebærer, at børnene kommer til Danmark.

»Der er helt tydelig bevægelse,« beretter en kilde således om de møder, hvor statsministeren på tomandshånd drøftede sagen med henholdsvis Pia Olsen Dyhr, Sofie Carsten Nielsen samt Mai Villadsen.

Mette Frederiksen vil tirsdag eftermiddag efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn ikke tage ordene 'kovending' i sin mund.

Statsminister Mette Frederiksen (S), da statsministeren og partilederne for aftalepartierne præsenterer en genåbningsplan, i landstingssalen på Christiansborg i København, mandag den 22. marts 2021. Bag aftalen står alle folketingets partier bortset fra Nye Borgerlige.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Statsminister Mette Frederiksen (S), da statsministeren og partilederne for aftalepartierne præsenterer en genåbningsplan, i landstingssalen på Christiansborg i København, mandag den 22. marts 2021. Bag aftalen står alle folketingets partier bortset fra Nye Borgerlige.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Foto: Philip Davali
Vis mere

Hun siger dog, at regeringen nu vil kigge på, hvordan Danmark eventuelt kan hente de 19 børn hjem fra de syriske lejre.

»Vi vil gerne se på, om vi kan hjælpe børnene. Der er hjemtaget nogle børn, og det kan blive aktuelt, at der skal flere børn til Danmark, men det er ikke aktuelt at hjælpe forældre,« siger Mette Frederiksen og fortsætter:

»Vi har hele tiden sagt, at vi gerne vil hjælpe børnene,« siger hun.

Hidtil har statsministeren ellers været afvisende over for muligheden for, at de 19 børn med dansk statsborgerskab kunne komme til Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen (S), da statsministeren og partilederne for aftalepartierne præsenterer en genåbningsplan, i Landstingssalen på Christiansborg i København, mandag 22. marts 2021. Bag aftalen står alle Folketingets partier bortset fra Nye Borgerlige. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Statsminister Mette Frederiksen (S), da statsministeren og partilederne for aftalepartierne præsenterer en genåbningsplan, i Landstingssalen på Christiansborg i København, mandag 22. marts 2021. Bag aftalen står alle Folketingets partier bortset fra Nye Borgerlige. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Foto: Philip Davali
Vis mere

Dagens udmelding fra Mette Frederiksen er dermed nye toner fra regeringen.

Ifølge B.T.s oplysninger bliver der lige nu arbejdet på højtryk bag lukkede døre i Stats- og Udenrigsministeriet for at finde en model, hvor børnene kan komme til Danmark.

Udfordringen er, hvordan man skal håndtere mødrene, der har haft en IS-tilknytning, hvis man bliver nødsaget til også at hente dem med til Danmark for at få børnene hjem.

Gennem de seneste dage er regeringen kommet under stigende pres i sagen. Dels ud fra et humanitært aspekt. Dels fordi afsløringer i Ekstra Bladet har kortlagt, hvordan regeringen af Forsvarets Efterretningstjeneste er blevet advaret om, at det indebærer en sikkerhedsrisiko at lade børnene blive i flygtningelejrene.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S), da han sammen med forsvarsministeren og justitsministeren taler med pressen efter Det Udenrigspolitiske Nævn har holdt et ekstraordinært møde i Fællessalen på Christiansborg i København fredag den 19. marts 2021. På mødet er forsvarsministeren, udenrigsministeren og justitsministeren bedt om at svare på, hvad de kan oplyse om de efterretninger fra FE, der er viderebragt i pressen, om Islamisk Stats planlægning og udsmugling af børn fra de syriske lejre, og herunder oplyse om validiteten af disse efterretninger. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S), justitsminister Nick Hækkerup (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) taler med pressen efter Det Udenrigspolitiske Nævn har holdt et ekstraordinært møde i Fællessalen på Christiansborg i København fredag den 19. marts 2021. På mødet er forsvarsministeren, udenrigsministeren og justitsministeren bedt om at svare på, hvad de kan oplyse om de efterretninger fra FE, der er viderebragt i pressen, om Islamisk Stats planlægning og udsmugling af børn fra de syriske lejre, og herunder oplyse om validiteten af disse efterretninger.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S), da han sammen med forsvarsministeren og justitsministeren taler med pressen efter Det Udenrigspolitiske Nævn har holdt et ekstraordinært møde i Fællessalen på Christiansborg i København fredag den 19. marts 2021. På mødet er forsvarsministeren, udenrigsministeren og justitsministeren bedt om at svare på, hvad de kan oplyse om de efterretninger fra FE, der er viderebragt i pressen, om Islamisk Stats planlægning og udsmugling af børn fra de syriske lejre, og herunder oplyse om validiteten af disse efterretninger. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S), justitsminister Nick Hækkerup (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) taler med pressen efter Det Udenrigspolitiske Nævn har holdt et ekstraordinært møde i Fællessalen på Christiansborg i København fredag den 19. marts 2021. På mødet er forsvarsministeren, udenrigsministeren og justitsministeren bedt om at svare på, hvad de kan oplyse om de efterretninger fra FE, der er viderebragt i pressen, om Islamisk Stats planlægning og udsmugling af børn fra de syriske lejre, og herunder oplyse om validiteten af disse efterretninger.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Foto: Philip Davali
Vis mere

Til støttepartiernes store vrede har regeringen ikke orienteret om denne sikkerhedsvurdering. Pilen i den sammenhæng peger især på udenrigsminister Jeppe Kofod, og på Christiansborg er vurderingen, at han hænger i en tynd tråd.

Selvom utilfredsheden med Kofod fortsat er meget stor, har det efter B.T.s oplysninger ligget implicit i drøftelserne i Statsministeriet, at Kofod kan redde sit politiske liv, hvis statsministeren til gengæld imødekommer ønsket om at bringe børnene til Danmark.

Vreden hos støttepartierne fik et ekstra lag efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn i fredags. Her nægtede Jeppe Kofod gennem to timer at fortælle noget som helst om, hvorvidt regeringen allerede i september var blevet advaret af FE om, at børn bliver kidnappet fra lejrene og oplært som terrorister.

»Jeg har simpelthen ikke kunnet få svar på noget under mødet, og det finder jeg stærkt utilfredsstillende,« lød det fra De Radikales Martin Lidegaard.