Lyt til artiklen

Korrupte imamer smadrer integrationen, skriver Mohammad Rafiq i ny bog om tvangs-ægteskaber.

Arrangerede ægteskaber er ren slavehandel, og burde forbydes.

Det værste er, at naive politikere endnu ikke har forstået hvor udbredt og stort et problem arrangerede ægteskaber er. Sammen med nogle korrupte imamer smadrer de integrationen«.

Bølgerne går højt, armbevægelserne flagrer og øjnene lyner, når forfatter, politisk rådgiver og socialdemokrat, Mohammad Rafiq fortæller om tvangsægteskaber.

Han har selv været offer for et uønsket ægteskab med en iransk kvinde. Et ægteskab, som var baseret på løgn, vold og trulser mod Mohammad Rafiq fra kvindens iranske familie.

Ægteskabet endte i et retsligt slagsmål, hvor eks-konen fik forældremyndigheden over parrets yngste søn, Sohail, og Mohammad Rafiq over den ældste søn, Arbaas.

Opgør med tradition
Hele forløbet har den 37-årige nu skildret i bogen »Kærlighed kan ikke arrangeres«.

Men bogen er ikke bare en personlig beretning om et mislykket ægteskab. Den er også et opgør med hele den muslimske tradition for arrangerede ægteskaber. Og ikke mindst et opråb til de danske politikere om at tage sig sammen, og få kriminaliseret ægteskaberne.

»Det er vigtigt for mig at fortælle, at det her er et hverdagsproblem i store dele af indvandrerkredsene. Derfor har jeg også valgt at berette om andre unge, som har været fanget i »forældrefælden« i Danmark, og sammenlignet det med eksempelvis Pakistan og Tyrkiet, hvor unge i storbyerne har langt friere muligheder end indvandrerbørnene herhjemme,« siger Mohammad Rafiq.

Hvordan kan det være?

»Nogle indvandrerkredse i Danmark er ekstremt klanstyrede. Man bruger demokratiet som afsæt til forældrestyring, og holder fast i en tankegang, som allerede er forældet i hjemlandet.

Imamer kan straffes
Derfor skal der lovgives hårdere på området. Eksempelvis er 24-års reglen god, men det er ikke nok.

Danskerne tør ikke blande sig i de arrangerede ægteskaber. Og det har ulykkelige konsekvenser for mange indvandrerunge.

Hvad kan man gøre?

»Kriminalisér arrangerede ægteskaber.

Lav obligatoriske kurser om emnet i skolen, så man kan styrke de unges selvbevidsthed, og hjælpe danske kammerater til at forstå problemet. Og ikke mindst bør man tvinge imamerne til at tage personlige samtaler med de unge giftemodne par i moskeerne.

Men er det ikke netop i moskeerne, at mange ægteskaber arrangeres?

»Jo, desværre. B.T. har jo selv lige afsløret en moské i at sende børn på genopdragelse. Derfor skal det slåes fast med syvtommer søm overfor imamerne, at de kan straffes, hvis de ikke følger de danske love.

Koranen siger jo intet sted, at man foretrækker arrangerede ægteskaber frem for den frie kærlighed.«

Hvad siger dit eget bagland til dine markante udmeldinger?

»Det er meget vigtigt for mig at understrege, at dette ikke er en religionskamp. Det er en kulturkamp. En kamp mellem et gammelt statisk syn på livet, kontra en demokratisk og progressiv udvikling.

Jeg er muslim helt ind til marv og ben. Men jeg er også progressiv og demokrat. Det er der desværre mange muslimer i mit eget bagland, som ikke forstår og ikke kan forene.

Og allerede inden bogen er udkommet, er jeg blevet kritiseret af flere fra mit bagland.«

Hvad kan du give af gode råd til unge indvandrere?

»Tag kampen op. Det er på tide, at indvandrermiljøet selv ændrer mentalitet. Ellers må de tvinges til det,« siger Muhammad Rafiq

kje@bt.dk

»Kærlighed kan ikke arrangeres» udkommer 23. september på Høst & Søn. Pris 249 kr.