I løbet af 40 år er havenes bestande af fisk, pattedyr, fugle og krybdyr i gennemsnit blevet halveret.

Overfiskeri, forurening, øget skibstrafik og global opvarmning har sat deres tydelige spor i havene.
Inden for de seneste 40 år er halvdelen af verdenshavenes liv forsvundet, viser en ny og opsigtsvækkende rapport fra Verdensnaturfonden, WWF.

Opret abonnement på BT PLUS eller log dig ind - og læs hele artiklen om, hvordan verdenshavene er truet.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


I løbet af 40 år er havenes bestande af fisk, pattedyr, fugle og krybdyr i gennemsnit blevet halveret.

Overfiskeri, forurening, øget skibstrafik og global opvarmning har sat deres tydelige spor i havene.

Inden for de seneste 40 år er halvdelen af verdenshavenes liv forsvundet, viser en ny og opsigtsvækkende rapport fra Verdensnaturfonden, WWF.

Rapporten, som bygger på data for 5.829 bestande, fordelt på 1.234 arter af fisk, pattedyr, krybdyr og fugle, konkluderer således, at der er sket en gennemsnitlig nedgang på 49 procent fra 1970 til 2012.

For nogle arter står det særligt slemt til: Eksempelvis er antallet af tunfisk og makrel faldet med 74 procent, ligesom én ud af fire haj- og rokkearter nu er udrydningstruet.

Biodeversitetskrise

Vi er ved at ødelægge vores blå planet, lyder den kraftige advarsel fra Verdensnaturfonden:

»Vi skal tage det her rigtig alvorligt. Havet er ekstremt presset på mange planer, og i antal er der kun halvdelen af bestandene tilbage. Det er en udfordring af de helt store,« siger generalsekretær Gitte Seeberg til BT.

Udmeldingen – og rapportens konklusioner – er på ingen måde en overdramatisering, fastslår professor i biodiversitet ved Københavns Universitet Carsten Rahbek, der kalder udviklingen en ’masse-uddøen’:

»Den verden, som mennesket er opstået i, og som har gjort os succesfulde, er vi i gang med at ødelægge. Den nye undersøgelse flugter med alt andet, der tidligere er kommet ud. Det er et dramatisk fald, vi ser – og det går kun én vej. Vi lever i det, vi internationalt betegner som en biodiversitetskrise,« siger Carsten Rahbek fra Københavns Universitet.

WWF-rapporten ’Living Blue Planet’ fastslår, at overfiskeri, global opvarmning og efterfølgende højere havtemperaturer, øget skibstrafik samt ødelagte koralrev og havbunde skaber de dårlige forhold.

Eksempelvis er 29 procent af verdens fiskebestande overfiskede, mens 61 procent er fuldt udnyttede, viser en undersøgelse fra FAO, FN’s fødevareorganisation.

Rammer de fattige

»Det er naturens økosystemer, som vi nu er ved at forandre og modificere på kraftig vis. Hvad det får af konsekvenser på lang sigt, er endnu svært at sige, men vi ved, at vores velstand er bygget op på at kunne bruge naturens ressourcer, og lige nu tærer vi på opsparingen,« siger professor Carsten Rahbek.

Problemet rammer især den fattige del af verdens befolkning, forklarer Gitte Seeberg fra WWF:

»Vi er nødt til at tage bæredygtigt fiskeri alvorligt, for tre milliarder mennesker får deres hovedprotein fra fisk. Der er i høj grad tale om fattige mennesker, som allerede i dag oplever, at det er blevet sværere at få mad på bordet,« siger Gitte Seeberg.

Hun mener derfor, at havenes tilstand bør være et vigtigt fokusområde, når FN i denne måned skal fastsætte nye bæredygtighedsmål.

»Ved en fælles indsats til klodens fordel kan vi stadig nå at dæmme op for de problemer, vi selv har skabt. Mange af de arter, der er i nedgang, kan sagtens komme sig igen, hvis vi handler nu,« siger hun.