Erhvervsmanden Klaus Riskær Pedersen starter produktion af medicinsk cannabis.

Iværksætteren Klaus Riskær Pedersen er ved at indlede et nyt erhvervseventyr i Sydamerika.

Sammen med fem partnere har han opnået licens i Uruguay til at starte en produktion af medicinsk cannabis til farmaceutiske virksomheder.

»Uruguay er et af de mest velegnede steder, da vi kan høste seks gange årligt,« siger Klaus Riskær til BT over en dårlig telefonforbindelse fra hovedstaden Buenos Aires i nabolandet Argentina, hvor han for tiden opholder sig.

Gennem selskabet Nube Serena SA vil han drive plantage og væksthuse under gunstige himmelstrøg med de plantetyper, som medicinalindustrien efterspørger.

Overfor DR giver han udtryk for, at medicinsk cannabis her i 2016 står på tærsklen til at få sit helt store gennembrud. Lidt ligesom internettet for tyve år siden.

Lovligt i flere lande

»Det afgørende er, at brugen af medicinsk cannabis som slutprodukt er ved at blive lovliggjort i flere lande. Det går meget hurtigt nu,« siger han til DR.

For eksempel har Nube Serena allerede kontrakt med en schweizisk virksomhed om at aftage op til 75 ton cannabis årligt, når en række forædlingsprocesser er gennemført.

Riskær erkender, at det er lidt af en chance han nu tager.

»Mange stater vil tillade brug af disse produkter, men vil ikke have cannabismarker i baghaverne. Derfor er Uruguay en af de mest velegnede steder konkurrencemæssigt. Den store udfordring bliver at forædle en cannabis-sort efter kundernes behov. Vi producerer som udgangspunkt den plante som en virksomhed har lokal tilladelse til i hjemlandet og til salg. Som firstmover kan det give os problemer,« siger Riskær og peger på, at plantagedriften i Uruguay vil få hård konkurrence fra tilsvarende producenter i Chile og Pakistan.

»Gør vi det rigtigt, er der en god forretning i det her,« siger han.

Forsøgte comeback i politik

Han har en lang forhistorie som investor i det hedengagne internetfirma Cybercity og i produktion af stamceller. Om sin egen rolle i det ny selskab oplyser han, at han alene er med som investor og som inspirator på det strategiske plan.

Sidste år forsøgte han forgæves at gøre comeback i dansk politik, men blev afvist af Alternativet og af De Konservative. Riskær var medlem af Europa-Parlamentet for Venstre i 1990erne.