Kvinder iført burka eller niqab kan ikke få et arbejde, og derfor skal de ikke længere have udbetalt kontanthjælp eller integrationsydelse. Det mener Socialdemokratiet, der vil have reglerne skærpet.

»Der er jo en årsag til, at man aldrig har mødt en buschauffør, sosu-assistent eller kassedame i en burka. Kvinderne skal have at vide, at pengene bliver udbetalt igen, når de ikke længere har burka eller niqab på,« siger Mattias Tesfaye (S).

I et nyt svar til Folketinget slår beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) fast, at kvinder med burka og niqap i dag bliver regnet for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Kun hvis borgere siger nej til et konkret et job, fordi de ikke kan bære niqab eller burka, mister de eller får nedsat ydelsen, fremgår det af svaret.

Mattias Tesfaye, kan man ikke arbejde i for eksempel industri eller med rengøring iført burka?

»Det er ikke realistisk, at man ville få en ansættelse. Der er ikke nogen produktionsvirksomheder, der vil ansætte en kvinde, hvor man ikke kan se hendes ansigt. Vi kan ikke blive ved med at udbetale penge til folk, der reelt ikke står til rådighed,« siger Tesfaye, der vil spørge ministeren, om det her kræver en ændring af loven, eller om ministeren kan justere det i en bekendtgørelse.

Venstres Bertel Haarder og Jan E- Jørgensen har offentligt luftet ideen med at forbyde burkaklædte kvinder at hæve kontanthjælp, og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er også åben over for Socialdemokratiets udmelding.

»Det at have burka på er ikke fremmende for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Vi bliver nødt til at se på, i hvilken grad man står til rådighed, hvis man bærer burka eller niqab,« siger ministeren, der vil indbyde de interesserede partier til en diskussion om sagen.

Socialdemokratiets forslag møder også støtte hos Dansk Folkeparti, mens Socialistik Folkeparti til gengæld kalder det for usagligt.

»Det er ikke umuligt, at en kvinde i burka for eksempel får arbejde i en grønthandler. Men kommunernes jobcentre bør teste, om kvinderne står til rådighed ved at tilbyde dem arbejde. Hvis de så nægter at tage et job, så skal de selvfølgelig miste ydelsen,« siger beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF).