Huller i ørerne og piercinger kan peppe ens look op. Her er den kendte piercer Morten Barbrés råd til simple renserutiner.

Glæden over at få huller i ørerne eller en piercing kan blive forpurret, hvis der går betændelse i det.

Derfor er det meget vigtigt at have gode renserutiner og kun røre ved hullet eller piercingen, når ens hænder er helt rene. Ellers er der risiko for, at ens fingre er befængte med bakterier, så der kommer problemer i hullet.

Piercer Morten Barbré, der er indehaver af The Old Barber Shop og kendt fra "Tattoosalonen" på TV3, råder til, at man holder området rent med en saltvandsopløsning en gang om dagen.

»Brug 25 centiliter kogt vand til en kvart teskefuld salt. Den blanding dypper man sit øre i, så varmt som man nu kan holde det ud. Man bruger også den opløsning til at rengøre sin piercing i,« siger han og tilføjer:

»Ved kropspiercinger kan det være en god idé at bruge en intimsæbe, men til andre piercinger ville jeg bruge saltvandet.«

Medmindre man renser piercingen eller skifter smykke i sit øre, skal man lade helt og aldeles være med at pille ved den, understreger Morten Barbré.

»Når man skifter ørering, skal man vaske stikken, inden man sætter den i. Jeg vil fraråde, at man bruger andres smykker, fordi der kan sidde bakterier på,« siger han og fortsætter:

»Ellers er det vigtigt at holde fingrene fra den. Man skal heller ikke dreje på den. Den skal have fuldstændig fred og ro,« siger han og understreger vigtigheden af, at man ikke bruger smykker af materialer, man ikke kan tåle, det kunne være nikkel. Gode materialer er eksempelvis træ, guld, titanium og akryl.

Skulle det uheldige ske, at der opstår betændelse, skal man kontakte lægen, oplyser sundhed.dk og tilføjer, at der kan forekomme komplikationer ved piercinger.

Symptomer på betændelsestilstande er rødme, hævelse, varme, ømhed og smerter omkring piercingen, og der kan sive gult, ildelugtende pus fra hullet.

Mindre infektioner kan behandles med desinfektion af huden eller med receptpligtige antibiotikaholdige cremer, oplyser sundhed.dk.

/ritzau/FOKUS