Når kineserne fredag aften fejrer nytår, så er der flæsk for millioner på menuen.

Det er godt nyt for de danske svinebønder, når knap 1,4 mia. kinesere fredag aften sætter sig til bords for at fejre det kinesiske nytår og byder hanens år velkommen.

Der vil nemlig være dansk gris på nytårsmenuen i mange millioner kinesiske hjem, og danske svinebønder tjener milliarder på kinesernes sult efter dansk gris.

Mens eksporten af dansk svinekød til Kina i 2006 lå på 283 mio. kr., var den i 2015 vokset til ca. 3,1 mia. kr. Og de foreløbige tal for 2016 viser, at den flotte kurve er fortsat med at stige. Det fortæller Jens Ring, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

»Vi har ikke fået gjort tallene for 2016 endeligt op endnu, men allerede nu kan vi se, at eksporten til Kina er vokset markant i forhold til 2015,« siger Jens Ring.

Fra januar frem til oktober 2016 rundede eksporten ca. 3,5 mia. kr., og hvis den tendens er fortsat året ud, så vil rekorden fra 2015 blive slået eftertrykkeligt,« siger Jens Ring.

Har fået smag for mere

En af årsagerne til, at dansk svinekød storsælger i Kina, er, at kineserne har fået smag for mere kød fra grisen.

»Hvor vi tidligere solgte alt det fra grisen til kineserne, som kun kineserne ville have, f.eks. grisetryner, ører, haler og tæer, så efterspørger de nu udskæringer, altså regulært svinekød. Det er nogle lidt andre udskæringer, end det vi kender herhjemmefra, men det er i bund og grund det samme kød, f.eks. svinefars,« forklarer Jens Ring.

En af de helt traditionelle kinesiske nytårsretter er ’dumplings’, svinefars med urter og krydderier, pakket ind i dej, som dampkoges. Og her skeler kineserne til dansk svinekød, fordi fødevaresikkerheden er i top, forklarer Jens Ring.

Landbrug & Fødevarer kan nemlig dokumentere, at det danske svinekød er fri for bl.a antibiotika-rester, hvorimod Kina har kæmpe udfordringer med fødevaresikkerheden.

»Baggrunden for eksportvæksten er desværre, at kineserne er meget dårlige til at holde pesticider, hormoner og antibiotika ude af produktionen. Myndighederne gør, hvad de kan, men det er svært at styre i et stort land som Kina, og det er faktisk noget, vi samarbejder med kineserne om. Men fødevaresikkerheden og kvaliteten er de to vigtigste salgsparametre for os. Det er afgørende for, at vi får en rigtig god pris for vores svinekød, og at vi har oplevet en flot vækst de seneste ti år,« siger Jens Ring.

Middelklassen vil have kød

I samme periode er millioner af kinesere blevet løftet ud af fattigdom og ind i en voksende middelklasse, og netop den udvikling er katalysator for eksportvæksten.

»Problemerne med fødevaresikkerheden gør, at de kinesere, der har råd til det, kigger mod fødevarer, de er sikre på.

Kina har en voksende middelklasse, og vi ved fra talrige undersøgelser, at jo flere penge, folk får mellem hænderne, des flere penge bruger de på protein. Sådan er det over hele verden. I Kina er gris bare den foretrukne type kød, og det har vi heldigvis været gode til at udnytte,« siger Jens Ring.

Kinesisk nytår - 1
Læs også: