DR er en af vores vigtigste kulturinstitutioner i Danmark. Vi lever i en tid, hvor underholdning i den lette klasse dikterer dagsordenen. Nyheder kommer i dag mange steder fra, og en del af dem er fake news. Vi må have et sted at kunne læne os trygt op ad.

Det sted er DR. Her kan vi have tillid til, at nyhederne er ægte, og at nogen har tilrettelagt et program, som ikke bare underholder, men tillige er samfundsoplysende, udvider vores horisont og minder os om vores historie, tro og kultur. Desværre har DRs ledelse i den forløbne tid udvist dårlig dømmekraft og risikerer at miste opbakning og troværdighed blandt egne medarbejdere, befolkningen og politikere.

Almindelige medarbejdere i DR har for mindre end to måneder siden stemt ja til at fastfryse lønnen i to år for at undgå fyringer. Samtidig har der været sager, hvor DR har brugt store summer på rejser, arrangementer og toppostlønninger. Det seneste eksempel er den forhenværende mediedirektør, som er blevet genansat som ekstern mangfoldigheds-konsulent til en løn, der er højere end statsministerens.

Jeg bebrejder ikke den forhenværende mediedirektør i at forhandle sig frem til en god ordning – det er alles ret. I øvrigt kender jeg hende, som er dygtig til sit arbejde. Det, der skuer, er DRs ledelses prioriteringer – igen igen.

Det er et meget dårligt signal at give, at man bruger store summer på kritisable foranstaltninger. På mange fronter hænger tilliden nu i en tynd tråd. Medarbejderne i DR, der til daglig knokler røven ud af bukserne, må føle sig til grin ligesom mange licensbetalere.

I en tid hvor der er enormt meget DR-bashing, skal der i Folketinget forhandles om et nyt medieforlig, og flere partier har et ønske om at slagte DR. Den slags sager er lige noget, de kan bruge.

Jeg mener, at DR er vigtig. Uden DR er man i Danmark henvist til en jungle af betalingskanaler, hvor det kan være svært at finde rundt i, hvad der er ret og vrang. Godt TV er dyrt at lave. Vil man for eksempel lave flere programmer om Danmarks historie, så koster det. Men samtidig kan vi også forvente, at DRs penge bliver administreret forsvarligt.

Mange er villige til at betale, hvis udkommet giver mening. Det er præcis sådan noget, der gør, at folk mister lysten til at betale licens, og som gør det svært for os, som holder meget af DR og kæmper for at sikre DR ordentlige betingelser.

Desuden er det påfaldende, at politiske signaler synes at gå over hovedet på ledelsen.

Så mit opråb herfra til DRs ledelse er: tag jer nu sammen! Det er meget muligt, at erhvervsledere inden for den private sektor bliver forgyldte i deres stillinger, men det kan man altså ikke forvente at blive i DR. Det må og skal være programmer af høj kvalitet, pengene skal bruges på.

Husk på, det er borgernes penge, det drejer sig om, og de har krav på at få den bedst mulige public service.