Han er blevet både gennemtævet og fængslet. Men Ted Hui fortsætter ufortrødent sin kamp for demokrati.

For det handler, siger han, ikke bare om Hongkong, men om vores alle sammens fremtid.

Han syner ikke af meget, som han står i B.T.s redaktionslokaler. Men hans mod skal man ikke tage fejl af. 38-årige Ted Hui har i årevis vovet at sætte sig op imod mægtige Kina – verdens nye supermagt med friheden som indsats.

»Jeg har ved mange voldsomme demonstrationer stillet mig mellem politi og demonstranter og forsøgt at tale begge parter til ro. Politiets svar har været at tæve mig med knipler og at sprøjte pebersprey direkte ind i mine øjne – hvilket smerter i dagevis. Der er ingen tvivl om, at styret bruger al for voldsom magt mod demonstranterne,« fortæller han til B.T.

Ted Huis navn gik verden rundt, da han som del af opstanden i Hong Kong i maj 2020 kastede en stinkbombe ud i parlamentssalen i Hongkong i protest mod, hvad han kalder det kinesiske styres bevidste brud på menneskerettighederne.

Nu er han kommet til Danmark under dække af at skulle deltage i en række møder om grøn omstilling, men hans virkelige ærinde er et andet.

»Jeg kan tale frit her og fortælle om overgrebene på Hongkongs borgere. Jeg er klar over konsekvenserne. Hvis jeg vender hjem til Hongkong, så vil jeg stå til en meget lang fængselsstraf.«

Det skyldes nye sikkerhedslove, påtvunget bystaten Hongkong af Kina. Lovene forbyder al form for det, man kalder statsfjendtlig virksomhed. Og så sent som onsdag blev to prominente aktivister idømt fængselsstraffe for, hvad flere vestlige medier kalder opdigtede anklager.

Ted Huis navn gik verden rundt, da han kastede en stinkbombe ud i parlamentssalen i Hong Kong. EPA/JEROME FAVRE
Ted Huis navn gik verden rundt, da han kastede en stinkbombe ud i parlamentssalen i Hong Kong. EPA/JEROME FAVRE Foto: JEROME FAVRE
Vis mere

Ted Hui vil formodentlig blive tiltalt for statsfjendtlig virksomhed på grund af sin omgang med fremmede statsmagter.

»Jeg vil uden tvivl blive kendt skyldig og smidt i fængsel. Straffen kan være 10-20 år, ja måske livstid.«

Hongkongs demokratisøgende lovgivere trak sig i november fra deres arbejde i parlamentet i protest mod, at Kina nægtede fire parlamentarikere at indtage deres sæde i parlamentet.

Ted Hui kigger B.T.s korrespondent lige i øjnene og fortæller om de ofre, han og hans familie allerede må yde.

»Lige siden den nye sikkerhedslov blev indført, er min familie blevet forfulgt af folk, der kalder sig journalister, men som jeg tror er styrets sikkerhedsfolk. Det er meget ubehageligt.«

Frygter du for dit liv?

»Ikke mens jeg er her, men hvis jeg vender tilbage til Hongkong, er der ingen tvivl om, at mit liv er i fare.«

Udenrigsminister Jeppe Kofod har afslået at møde Ted Hui.

»Vi har fra regeringens side ikke planer om at møde ham. Jeg og Udenrigsministeriet fører på regeringens vegne en kritisk dialog med myndighederne i Kina om den stærkt bekymrende situation i Hongkong, ligesom vi koordinerer tæt i EU,« skriver Jeppe Kofod i en pressemeddelelse.

Flere danske folketingspolitikere køber dog ikke udenrigsministerens forklaring.

»Nu må udenrigsministeren og regeringen tage stilling til, hvis side de står på. Om de står på demokratiets eller undertrykkelsens side,« siger Uffe Elbæk fra De Frie Grønne.«

Danmark træder nemlig, ligesom mange andre EU-lande, en varsom dans over for Kina. Forsigtigheden drejer sig primært om handel og om ikke at fornærme verdens nye økonomiske supermagt. Men Ted Hui advarer os mod kun at tænke på pengene.

»Det her drejer sig om mere end penge. Det handler om, at Kina i stigende grad vil bestemme over andre, og om, at man vil indføre sine autokratiske principper andre steder. Derfor handler overgrebene i Hongkong om langt mere end bare det.«

Flere af Danmarks nærmeste allierede er gået længere i forhold til handling mod Kina. Både USA og Storbritannien har indført en række sanktioner, blandt andet personlige økonomiske sanktioner rettet mod Hongkongs Kina-tro ledelse.

»Disse sanktioner virker. De udstiller magtmisbruget hos vores ledere. De er et vigtigt signal, at Vesten ikke vil finde sig i overgreb mod Hongkongs befolkning. Ikke bare for vores skyld, men i demokratiets navn,« siger Ted Hui.

Torsdag eftermiddag meddelte Ted Hiu, at han søger opholdstilladelse i Storbritannien, der har gjort det muligt for alle borgere fra Hongkong, at få automatisk visa.