Keld Albrechtens nabo blev overfaldet og døde i går af sine kvæstelser. »Jeg er chokeret,« siger Keld Albrechtsen, som sad i lejligheden ved siden af, da overfaldet skete.

»Nej, det er dog helt forfærdeligt. Jeg er dybt, dybt rystet og ked af det.« Folketingsmedlem Keld Albrechtsen fra Enhedslisten blev forfærdet, da B.T. i går fortalte ham, at hans nabo og ven gennem mange år, 82-årige Hans Ejler Juncker, er afgået ved døden.

Den 82-årige mand blev søndag aften overfaldet i sit hjem på Jernaldervej i Århus Vest af en arabisk udseende mand, som brutalt skubbede ham ned i gulvet og stjal hans pung med 5.500 kroner.

Få meter derfra sad Keld Albrechtsen og hyggede sig med sin hustru. »Jeg hørte eller så desværre intet. Kriminalpolitiet i Århus har afhørt mig, men jeg kunne ikke hjælpe dem.

Jeg var også ude at løbe søndag aften, men der observerede jeg heller ikke noget mistænkeligt. Jeg håber, de hurtigt fanger manden,« siger Keld Albrechtsen, der omtaler Hans Ejler Juncker som en rar og meget venlig ældre mand.

»Jeg kendte ham særdeles godt. Så godt som man nu gør, når man bor dør om dør gennem mange år.

Derfor er det her virkelig et chok for mig. Det er dybt tragisk. Hans sidste kone døde for nogle år tilbage, og siden har han levet alene i en periode.

Men han havde muligvis fået en kæreste, som kom og besøgte ham,« fortæller Keld Albrechtsen, som siden mandag har opholdt sig i København og på Christiansborg og derfor ikke har kunnet følge med i, hvordan det gik Hans Ejler Juncker efter overfaldet.

Han vidste end ikke, at han var blevet indlagt. Ifølge den kendte venstrefløjspolitiker har der været flere indbrud hos naboen det seneste års tid.

»Jeg har bl.a. stoppet et par tyve, som var på vej ind til ham,« forklarer han.

Offer for tre indbrud
Hos Århus Politi bekræfter kriminalinspektør Viggo Knudsen, at Hans Ejler Juncker alene i fjor tre gange var offer for indbrud. I alle tre tilfælde var han dog ikke hjemme, da det skete.

Så heldig var han desværre ikke i søndags. Da han åbnede døren for at se, hvem der bankede på, blev den ældre mand skubbet baglæns ind i sin lejlighed.

Gerningsmanden krævede at få penge og skubbede ham med stor kraft ned i gulvet. Her efter fandt den brutale tyv en sort pung, indeholdende 5.500 kroner, som han stak af med.

I første omgang troede politiet og Hans Ejler Juncker selv, at han var sluppet nådigt fra overfaldet. Det var først, da han natten til i forgårs pludselig begyndte at få det dårligt, at alvoren gik op for alle.

Lægerne kunne konstatere, at der var tale om en fatal blodudsivning i hjernen, som altså kom til at koste ham livet.

»Han er obduceret, og konklusionen er, at han har pådraget sig en blodansamling, som kan være forårsaget af, at baghovedet ramte gulvet.

Når vi fanger gerningsmanden, vil han derfor blive sigtet efter paragrafferne om røveri af særlig farlig karakter og uagtsomt manddrab. Under de her omstændigheder kan vi ikke sigte manden for drab,« siger kriminalinspektør Viggo Knudsen.

Han oplyser, at kriminalpolitiet har sat hele styrken på sagen og efterforsker overfaldet for fuld kraft. »Vi laver forhør i hele området, og der vil sidde folk parat hele aftenen ved telefonerne for at modtage eventuelle tip,« siger han.

Gerningsmanden beskrives som en mand i 20-25 års alderen, mørk i huden, arabisk af udseende og ca. 180 cm. høj. Han var iført stofhue med »sik-sak« mønster og mørk jakke.

Tegnebogen, som han stjal fra lejligheden, var en sort »prangerpung«, som bl.a. indeholdt et sygesikringskort og et ældre personnummerbevis. Politiet vil gerne høre fra alle, der kan hjælpe med oplysninger på telefon: 8731 1448.