Indenrigsminister Karen Jespersen (S) opfordrer nu kraftigt de store borgerlige partier om aktivt at hjælpe regeringen i bestræbelserne for at få Sverige til at lukke atomkraftværket Barsebäck inden år 2003.

For at lægge maksimalt pres på svenskerne er det vigtigt, at svenskerne får et klart indtryk af, at det er et samlet Danmark, der står bag kravet om at få værket lukket, understregede Karen Jespersen onsdag efter et samråd i Folketingets Miljøudvalg.

- Jeg vil meget gerne opfordre alle partier til at være meget synlige og meget aktive i den fælles kamp for at få Barsebäck lukket, så det kunne være dejligt, hvis de store borgerlige partier for alvor gik ud og stillede et tydeligt krav - også til de borgerlige partier i Sverige om, at Barsebäck skal lukkes, sagde Karen Jespersen.

Selv har det danske Socialdemokratiet tilsyneladende ikke haft den store succes med selv at påvirke søsterpartiet i Sverige. Hverken indenrigsminister Karen Jespersen eller statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) har endnu fået svar på breve til deres svenske socialdemokratiske ministerkolleger i et forsøg på at få svenskerne til at stå ved lukningen af Barsebäck, og miljøminister Svend Auken (S) har heller ikke fået et møde om sagen med sin svenske ministerkollega på plads.

Ifølge Karen Jespersen lægger regeringen maksimalt pres på den svenske regering for at for at få dem til at stå ved, at Barsebäck lukker senest 1. januar år 2003. Samtidig gør regeringen, hvad den kan for at hjælpe den svenske regering med at sørge for, at der er tilstrækkelig med el til rådighed, så det i hvert fald ikke skal være en begrundelse for ikke at lukke værket.

- Vi kan jo ikke kræve, at Sverige skal ændre sin energipolitik. Socialdemokraterne i Danmark er imod atomkraft, og vi er i særdeleshed imod et atomkraftværk, der ligger så tæt på København. Og der er også taget en beslutning om, at det skal lukke, så jeg håber på, at socialdemokraterne i Sverige lever op til det tilsagn, de har givet, og også tager imod den hjælp, vi har tilbudt om at sikre energien på anden vis. Nu vil vi vente på svarene fra den svenske regering. Så vil vi vurdere, hvad vi videre kan gøre.

Det magtmiddel, vi har i forhold til Sverige, er at skabe maksimal opmærksomhed omkring sagen og vise, at det er et meget stort ønske i Danmark. Derfor er det så vigtigt, at alle, der er imod Barsebäck, kommer på banen, sagde Karen Jespersen.

Der er flere forklaringer på, at den svenske regering øjensynligt nøler med at besvare den danske regerings henvendelser. Dels har den svenske energipolitik ikke sørget for at sikre det forsyningshul, som Barsebäck vil efterlade. Dels er der i Sverige ikke stemmer i at afvikle de svenske a-kraftværker. Størstedelen af svenskerne går ind for atomkraft, og især i nærområdet Malmø, der i øvrigt er den svenske statsminister Göran Perssons valgkreds, er planerne om afvikingen upopulære.

Også Dansk Industri har advaret mod en lukning af værket, som ifølge DI kan betyde alvorlige problemer med strømsvigt og voldsomme prisstigninger på forbrugernes elregninger i både Østdanmark og Sydsverige. Men det afviser Karen Jespersen.

- Det DI siger, er noget pjat. Vi ved fra de danske erfaringer, at det kan lade sig gøre at sikre den nødvendige energi uden et atomkraftværk, og det kan svenskerne ved en energiomlægning selvfølgelig også, sagde indenrigsministeren.

/ritzau/