Sækkepibespiller døde af lungesygdom, som tilsyneladende stammede fra hans instrument, viser nyt studie.

Lyden af sækkepibe har et dårligt ry. Men måske er det ikke tilhørerne, der skal bekymre sig om deres øregange, men nærmere sækkepibespilleren, der skal være opmærksom på helbredet.

Ny forskning viser nemlig, at der er risiko for at få en potentielt dødelig inflammatorisk lungesygdom, når man spiller blæseinstrumenter som sækkepiben, skriver Medpage Today ifølge Videnskab.dk.

De britiske forskere beskriver i deres studie, hvordan en 61-årig sækkepibespiller døde af den inflammatorisk lungesygdom hypersensitivity pneumonitis (HP). Det så ud til, at sygdommen kom af en jævnlig indånding af mug og svamp, som stortrives i det fugtige miljø i hans musikinstrument.

Efter hans død tog man prøver fra hans sækkepibe, og man fandt en række forskellige svampe.

Læs mere på Videnskab.dk: Er sorte mænd bedre udrustede?

Vigtigt at rense instrumenter

»Dette er første tilfælde, hvor der bliver identificeret svampeeksponering hos en sækkepibespiller, som noget der potentielt kan udløse HP,« skriver ph.d. Nazia Chaudhuri fra University Hospital of South Manchester og hendes kollegaer i den videnskabelige artikel.

Tidligere er landmænd, veterinærarbejdere og behandlere af korn blevet identificeret til at have en forhøjet risiko for sygdommen. Sygdommen er også blevet opdaget hos blandt andre saxofonister og trombonister, men de blev raske, da de begyndte at rengøre deres instrumenter jævnligt.

Læs mere på Videnskab.dk: Andreas Mogensen: Jeg følte mig som en elefant i en glasbutik

Den direkte forbindelse til svampe er dog ikke blevet identificeret før.

»Læger skal være opmærksom på denne potentiale mulighed for at udvikle HP, og blæseinstrumentspillere er nødt til at være opmærksom på, hvor vigtigt det er jævnligt at rense deres instrumenter for at minimere risikoen,« skriver Nazia Chaudhuri.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Sandheden om mystiske finaler fra rummet afsløret

Onanerer dyr?

Så tidligt begynder drenge at interessere sig for porno