Det er ikke kun vicekriminal-kommissær Sarah Lund, der er helt vild med sin striksweater med stjernemønster fra de færøske designere Gudrun & Gudrun, skriver B.T. fredag.

Danske strikkebutikker viser også interesse for sweateren, der har opnået stor popularitet i Danmark efter tv-serien, Forbrydelsen.

Butikkerne har således set deres snit til at kopiere den uldne trøje.Derfor har designerne nu lagt sag an mod flere strikkebutikker, skriver B.T.

- Vi kan ikke acceptere, at der er nogen, der vil gøre en forretning ud af at misbruge vores produkt. Det er det, nogle strikkeforretninger er i gang med at gøre, siger Gudrun Rogvadottir, der er den ene halvdel af designduoen Gudrun & Gudrun, til B.T.

Den ægte sweater koster omkring 2400 kr. og bliver håndstrikket af færøske strikkekoner. En kopi kan til gengæld strikkes for mellem 300 og 500 kr. alt efter uldens kvalitet.

Sweateren er ikke designet specielt til Sofie Gråbøl i ’Forbrydelsen’, men DRs stylister var ikke i tvivl, da de så den på en modemesse sidste år.Siden har danskerne været vilde med den. Det har designfirmaet nydt godt af, men de har også kunnet mærke, at der er kommet et kopimarked.

- Der er folk, som har spurgt mig om priser og har lagt en ordre, og når jeg så ringer til dem og siger, at jeg har en trøje klar, så er de ikke interesseret mere, fortæller Gudrun Rogvadottir.

Men det er ikke bare den mistede indtjening, som designerne er bekymrede for. Kopierne kan også skabe en negativ markedsføringsværdi, fordi de er dårligere og grimmere end den originale.

- Så kan folk på gaden tænke, nå, den så ret fed ud på fjernsyn, men det er den godt nok ikke i virkeligheden. Eller de lavede måske en rigtig god udgave til Sarah Lund, og så må vi andre nøjes med en dårligere udgave, siger gudrun Rogvadottir til B.T.

Indehaveren af Bella Broderi og Strik på Frederikssundsvej i København, Lene Skov Andreassen, har modtaget et brev fra designernes advokat, efter hun fortalte, at hun havde lavet en opskrift og strikket en model af Sarah Lunds trøje, fordi et utal af kunder havde henvendt sig.

- Men min er en islandsk sweater med stjernemønster efter en opskrift fra ’Håndarbejdets Fremme’, og den har eksisteret i 30 år. Så det er ikke en tro kopi. Og jeg har henvist mange til dem (Gudrun & Gudrun, red.) for jeg har ikke opskriften til Sarah Lunds trøje, og jeg sælger heller ikke færdige sweaters, fastslår Lene Skov Andreassen i B.T..