Kammeradvokaten var allerede for et år siden helt klar over, at Skat brugte trusler mod erhvervsmanden Jesper ’Kasi’ Nielsen

Sagen om Skats meget kritiserede behandling af erhvervsmanden Jesper ’Kasi’ Nielsen rammer nu topadvokater hos statens egen advokat, Kammeradvokaten.

BT kan i dag afdække, at Kammeradvokaten i august 2012 både skriftligt og på et møde blev fuldt ud informeret om, at navngivne ansatte i Skats afdeling for økonomisk kriminalitet havde opført sig yderst kritisabelt overfor Jesper ‘Kasi’ Nielsen.

Eksempelvis at Skat havde forsøgt at presse og true Kasi-familien til at indgå en ‘frivillig’ aftale med Skat om betaling af et beløb på mere end 50 mio. kr. - mod at Skat til gengæld ikke ville forfølge Jesper ‘Kasi’ Nielsen, hans søster og ældre mor personligt med skattekrav langt, langt højere og dertil indlede en straffesag mod dem.

De to involverede hos Kammeradvokaten, advokat Boris Frederiksen og advokat Cathrine Zittan, fik denne viden, men undlod at reagere på den, fremgår det af dokumenter, BT har haft adgang til.

Skats egen borger- og retssikkerhedschef fastslog ellers i juni i en rapport, hvor Jesper ’Kasi’ Nielsens sag skinnede tydeligt igennem, at Skat havde store problemer med retssikkerheden og på ingen måde måtte true borgere til frivillige aftaler.

Både Skats direktør og skatteministeren mente efterfølgende, at Skats adfærd havde været så grov, at hele afdelingen for økonomisk kriminalitet blev nedlagt. Og for to uger siden anbefalede netop Kammeradvokaten efter en bestilt undersøgelse, at Skat skulle rejse tjenestemandssager mod fire chefer og to medarbejdere.

Præcis et år efter, at Kammeradvokaten altså havde set gennem fingre med sagsbehandlingen af Jesper ’Kasi’ Nielsen.

Af et referat af mødet om skattesagen, der blev holdt 16. august 2012 hos Kammeradvokaten med deltagelse af Jesper ‘Kasi’ Nielsen, hans søster Anette, flere rådgivere og ansatte hos Skat – herunder to skattedirektører – fremgår det, at Jesper ‘Kasi’ Nielsen fremlagde et syv sider langt ’memo’, dateret 13. august 2012, hvori Jesper ‘Kasi’ Nielsen detaljeret redegør for, hvordan familien er blevet behandlet. Af dette memo fremgår det direkte, at Kasi-familien blev truet.

På side seks i notatet fremgår, at ‘betingelsen for at lade os slippe billigt var, at vi ville acceptere de 57 millioner i Kasi-selskabet’.’Vi fik bogstaveligt talt pistolen for panden, det var enten eller, ellers ville de komme efter os med hele hornorkestret, og alt ville blive lagt ud til os privat,’ fremgår det videre. Hvis Kasi-familien ikke frivilligt accepterer at indbetale mere end 50 mio. kr. ekstra i skat til firmaerne i Kasi-familien, vil Skat ‘komme efter os med hele hornorkestret’ og ramme de tre familiemedlemmer ‘privat’.

Det fremgår også af notatet, at en medarbejder hos Skat – CD – skal have sagt, at ’han normalt plejer at få typer som ham i fængsel’.

Lektor i skatteret ved Aalborg Universitet Thomas Rønfeldt undrer sig over, at Kammeradvokaten ikke for et år siden greb ind over for sagsbehandlingen, når der nu er blevet grundlag for disciplinærsager.

- Jeg må sige, at borgerens retssikkerhed ikke bliver sikret på den her måde. Jeg mener, at der skulle en uvildig undersøgelse til for en gang for alle at få undersøgt sagerne til bunds. Kammeradvokaten er jo kunde hos staten og dermed Skat, og man bider jo ikke den hånd, man bliver fodret af.

Kammeradvokat Karsten Hagel Sørensen afviser, at hans kolleger ved mødet 16. august 2012 kunne have handlet anderledes.

- Vi bebrejdes, at vi ikke på mødet fanger, at der er noget i det bagudrettede, som krævede en stillingtagen fra vores side, og det mener jeg fortsat ikke, at der var, fordi Jesper Nielsen og hans to revisorer havde meddelt, at de havde en formel klage på vej, og så måtte den jo behandles i den procedure.

Men Kammeradvokaten orienteres jo om den kritisable sagsbehandling i Jesper ’Kasi’ Nielsens redegørelse?

- Men du skal være opmærksom på, at det er jo et indlæg fra Jesper Nielsens side, som jo i givet fald skal afføde kommentarer fra Skats side, og det sker i den efterfølgende periode, da borger-og retssikkerhedschefen undersøger sagen, siger han.

Advokat Torben Koch, der er udpeget af Dansk Told- og Skatteforbund til at repræsentere en af de to menige medarbejdere (CD), som Skat på anbefaling af Kammeradvokaten har rejst en tjenestemandssag imod for kritisabel sagsbehandling, mener dog, at Kammeradvokatens troværdighed er i alvorlig fare:

- Det løber mig juridisk koldt ned ad ryggen, hvis det er korrekt, at Kammeradvokaten allerede for et år siden ikke blot var involveret i sagsbehandlingen af Kasi-sagerne, men åbenbart direkte fik informationer om, at Skats behandling af Kasi-sagerne havde været problematiske, uden at Kammeradvokaten reagerer på det – men tværtimod et år senere ophøjer sig selv til at være dommer over de ansatte i Skat. Først sagsbehandler Kammeradvokaten sammen med Skats medarbejdere, siden anklager samme kammeradvokat de samme medarbejdere for at havde handlet dybt kritisabelt. Det er juridisk uanstændigt og advokat-etisk stærkt betænkeligt, siger han.