Bendt Bendtsens forelskede departementschef Michael Dithmer er sat i et ægte dilemma. Skal han tvinge sin gravide kæreste, direktør Charlotte Münter, til at lede efter et nyt job og dermed vise, at ligestilling for ham er en by i Rusland.

Eller skal han uselvisk give afkald på sit eget attraktive chefjob og dermed kravle et skridt ned ad karrierestigen?Problemet er opstået, fordi han efter en skilsmisse har fundet sammen med Charlotte Münter, som er ansat som chef i en styrelse under ham. Men det går bare ikke, at et kærestepar på den måde »deler seng og kontor«.

De kan begge anklages for at være inhabile og alt det, der er værre. Michael Dithmer er kendt som en hamrende dygtig departementschef, der er med i det absolutte topfelt af ansøgere til at overtage chefstolen i Statsministeriet, når den 62-årige departementschef hér, Nils Bernstein, en dag går på pension.

Ingen ledige stillinger
Han ligger således i en stille, men knaldhård konkurrence med departementscheferne Michael Lunn fra Justitsministeriet og Karsten Dybvad fra Finansministeriet om jobbet.

Et sidelæns jobskifte til et andet ministerium kunne gå an, men der er ingen ledige departementschefstillinger lige nu, og derfor må Michael Dithmer enten sidde på sine hænder og vente eller lade sig degradere.

Michael Dithmer flyver i dag til Japan for at deltage i en erhvervsdelegation, som Bendt Bendtsen skal stå i spidsen for.

Men via pressechef Annette Juhler Kjær giver han udtryk for, at han og Charlotte Münter er helt på det rene med, at det ikke er en langtidsholdbar model, at de begge bliver siddende i deres nuværende stillinger, som B.T. omtalte i går.

»Vi har derfor også allerede i et stykke tid arbejdet på at finde en løsning, der også holder på længere sigt, men det tager nu engang tid. I øvrigt vil Charlotte Münter i løbet af kort tid gå på kombineret ferie og barsel,« siger han.

Da B.T. i går spurgte statsministerens højre hånd, departementschef i Statsministeriets Nils Bernstein, om Michael Dithmer og Charlotte Münter havde fundet en acceptabel løsning, svarede han, at han allerede var bekendt med Dithmers udtalelse til avisen.

»Og jeg synes, det lyder fornuftigt, det han siger,« svarede han og afslog at besvare yderligere spørgsmål.

Ifølge kontorchef Carl Erik Johansen fra Personalestyrelsen under Finansministeriet, er der ingen fælles regler for, hvordan man løser habilitetsproblemer, når to embedsmænd i samme ministerium forelsker sig.

»Det er de enkelte ministerier, der tackler de konkrete sager, når de opstår,« siger han.

Og meget tyder på, at disse kærlighedsaffærer mellem kolleger er sjældne på Slotsholmen. I hvert fald mindes Beskæftigelsesministeriets departementschef Bo Smith ikke en eneste i de syv år, han har siddet på posten.

Skulle de opstå, vil han tage menneskelige hensyn. »Man skal tage rimelige hensyn til, at man kan finde noget, der passer til folk. Man kan være nødt til at bruge noget tid på det,« siger Bo Smith.smo@bt.dk