Verden bør ikke tage særlig hensyn til muslimer, mener Jyllands-Postens chefredaktør Carsten Juste.

Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør, Carsten Juste, advarer imod, at muslimer får særrettigheder som følge af den verdensomspændende krise, som avisen startede med sine 12 karrikaturtegninger af profeten Muhammed.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

- Det har vist sig, at ytringsfriheden krakelerer meget hurtigere, end jeg havde troet. Og jeg må nok erkende, at det i øjeblikket ser ud til, at man er ved at indføre global begrænsning af ytringsfriheden, hvor muslimer får nogle særrettigheder, siger Carsten Juste og fortsætter:

- Konsekvenserne vil være, at de får udbygget deres særrettigheder. Jeg er meget utryg ved det, der foregår for øjeblikket, siger Carsten Juste i det første interview om sagen, siden han i sidste uge sendte avisens kulturredaktør på ferie og selv blev opfordret til at gå af som chefredaktør af tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V).

Jyllands-Postens chefredaktør mener, at religion fylder for meget i samfundet.

- Der er blevet for meget religion i vores samfund. Det maser sig frem fra revner og sprækker, og det er, fordi vi har fået besøg af en meget stærk religion, islam. Det er en ulykkelig udvikling. Religion skal være et privat anliggende, men jeg møder religion i det offentlige rum, som jeg ikke har gjort tidligere.

- Pludselig skal du tage stilling til ting, du ikke tidligere har drømt om at skulle tage stilling til. For eksempel blodpenge, kvindeundertrykkelse og den islamistiske organisation Hizb-ut Tahrirs uhyrlige begrebsverden, siger Carsten Juste, der tror, at man har set den sidste satiriske tegning af Muhammed i noget land.

Carsten Juste reagerer også i Kristeligt Dagblad på de kritiske røster fra tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann Jensen og FN's generalsekretær Kofi Annan.

- FN's generalsekretær, Kofi Annan, og Uffe Ellemann Jensen taler om, at vi lever i en global landsby og derfor ikke kan fortsætte med at gå rundt om gadekæret og snakke sammen. Er det nu rigtigt? Det er jeg ikke så sikker på.

- Hvis ikke imamerne havde rejst rundt i Mellemøsten med falske tegninger og rygter, var der ikke sket noget, siger Catsten Juste, der håber, at det muslimske flertal netop er så fredselskende, som de påstår, de er, siger Carsten Juste til Kristeligt Dagblad.

pba@bt.dk