»Jeg vidste det jo godt. Ellers havde vi haft et helt fodboldhold allerede,« siger 36-årige Jonas Poulsen.

Men lægens dom over sædkvaliteten gjorde ham alligevel 'hammer ked af det':

»Jeg vidste godt, jeg kørte rundt i en gammel spand, men det fungerede jo. Indtil nu.«

Jonas Poulsens sædkvalitetet er én ting. Livsstilssygdomme en anden.

»Jeg er den eneste i familien, som ikke har en livsstilssygdom,« siger lastbilmekanikeren Jonas Poulsen fra Esbjerg.

»'Der er vist en lille dobbelthage' eller 'bildækket er godt nok hårdt pumpet'. Det må man ikke sige som mand, men du har sgu altid sagt, hvis jeg så tyk ud på billeder,« siger Jonas Poulsen til sin kæreste, Sandra Højlund. 
»'Der er vist en lille dobbelthage' eller 'bildækket er godt nok hårdt pumpet'. Det må man ikke sige som mand, men du har sgu altid sagt, hvis jeg så tyk ud på billeder,« siger Jonas Poulsen til sin kæreste, Sandra Højlund.  Foto: DR Presse
Vis mere

Ved siden af ham sidder hans kæreste, 32-årige Sandra Højlund, der arbejder som sosu-assistent.

Hun blev - helt ufrivilligt - hevet med ind i en fælles kamp mod parrets dårlige vaner, da Jonas sidste år meldte sig til programmet 'Rigtige mænd - nu med damer'.

Sandra havde egentlig håbet på bare at stå på sidelinjen og heppe på Jonas, men i virkeligheden giver det god mening, at hun også skal have noget på spil.

Hinandens 'feedere'

Parret er nemlig 'rigtig gode til at være dårlige for hinanden'.

»Hvis der først er én, der er doven, er der hurtigt to dovne. Både i forhold til junkfood og snacks, men også i forhold til arbejdsopgaver herhjemme,« siger hun.

»Vi er hinandens 'feedere',« siger Jonas Poulsen.

Og sådan er det måske i virkeligheden i mange parforhold.

I hvert fald har gifte par mere tendens til lidt ekstra kilo på sidebene end singler. Ifølge Sundhedsprofilen 2017 er 57 procent af gifte par overvægtige eller svært overvægtige.

De seneste seks uger har man i programmet 'Fede forhold' kunnet følge Camilla og Martins kamp for sammen at ændre dårlige vaner.

Nu er det Jonas og Sandra og tre andre pars tur til sammen at bryde vanerne i programmet 'Rigtige mænd - nu med damer'.

Junkfood fem-seks gange om ugen

For selvom Jonas Poulsen i parforholdets spæde start, de første tre måneder, 'lige skulle brillere og vise, at han godt kunne lave mad', blev parforholdet med tiden mere dovent.

10 år senere er der junkfood på menuen fem-seks gange om ugen.

Parrets vekslende arbejdstider hjælper ikke.

»Når vi endelig har tid sammen, så skal vi fandeme hygge os. Så skal en af os jo ikke stå ude i køkkenet og lave mad,« siger Jonas Poulsen.

10 års hygge har efterhånden sat sig som 'lidt mandepatter' og 'lidt mave'.

Og Sandra Højlund må da også ærligt indrømme, at det ikke er en fed følelse at pakke til en badeferie.

»Så står man med badetøjet i hånden og tænker 'næste gang jeg rører ved det, der skal jeg have det på',« siger hun.

Aldrig uden T-shirt

Selvom Jonas Poulsen i første omgang lægger mere vægt på sin manglende sundhed, kommer han ikke uden om, at udseendet også betyder noget.

»Det handler nok om, hvad man kan sætte ord på. Du går meget op i din blufærdighed og kan ikke lide at få taget billeder,« siger han og kigger på Sandra, før han fortsætter:

»Men du har jo heller aldrig - i de 10 år vi har været sammen - set mig gå rundt uden T-shirt. Jeg er jo hammer blufærdig, fordi jeg godt ved, at det ikke ser for godt ud.«

Der er dog ingen tvivl om, at udsigten til livsstilssygdomme og parrets syv forsøg med donorsæd på fertilitetsklinikken stikker dybere.

Det er bare en sværere samtale. Der er mere på spil.

»Man har lidt nemmere ved at sige 'du er også blevet lidt tyk, hva'?' i stedet for at tale om de reelle bekymringer,« siger han.

De er dog efterhånden ved at finde ud af, at den svære samtale er den rigtige samtale, hvis de skal blive 'gode til at være gode for hinanden'.

En mor, mormor, far, farfar og senest en lillebror med diabetes har sat nogle tanker i gang hos Jonas Poulsen: »Jeg kan nok ikke blive ved med at flyve under radaren.«
En mor, mormor, far, farfar og senest en lillebror med diabetes har sat nogle tanker i gang hos Jonas Poulsen: »Jeg kan nok ikke blive ved med at flyve under radaren.« Foto: DR Presse
Vis mere

»Det har ikke gjort noget godt for os, at vi ikke har talt om det,« siger Jonas Poulsen.

Pegefinger mod mig

Og så skal de hver især også være bedre til at tage imod.

»Man kan godt blive fornærmet, men så må man lige tygge på det et par dage og snakke om det igen,« siger Sandra Højlund, kigger på Jonas og fortsætter:

»Når du f.eks. har reageret med det samme, har det ikke altid været den mest hensigtsmæssige reaktion. Så er vi bare blevet sure på hinanden, og så kan det hele også bare være lige meget.«

»Det er jo, fordi det ikke lige får lov at nå op i hovedet og vende. Fordi jeg bare ser en pegefinger mod mig, og så reagerer jeg,« siger han.

Og de har peget begge veje, pegefingrene.

»Der er jo ingen af os, der har levet sundere end den anden. Når jeg har sagt, at du skulle spise mere salat, så har jeg jo for helvede også selv skullet spise salat,« erkender Sandra Højlund og fortsætter:

»Det har jeg bare ikke kunnet se.«