Muslimske elever i skolerne vil ikke bage eller spise jødekager. Det betyder, at vi måske må sige farvel til den politisk ukorrekte kage

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Den kære danske julegodte, jødekagen, er døden nær. Og måske forsvinder ordet jødekage helt fra det danske sprog, spår Dansk Sprognævn.

Grunden er, at kagen nu er blevet politisk ukorrekt - nogle muslimske børn vil simpelthen ikke spise den.

- Det er ikke utænkeligt, at jødekagen på sigt vil få et nyt navn. Sådan er det med ømtålelige ting.

- For lang tid siden hed flødeboller jo også negerboller eller negerkys.

- Det gik man væk fra, fordi ordet neger i dag opfattes som diskriminerende, fortæller Anita Årgerup Jervelund, videnskabelig medarbejder i Dansk Sprognævn.

Dermed er der lagt op til jødekagens skæbnejul. Måske bliver kagen nærmest udslettet fra det danske kage-landkort inden længe.

Mange husmødre og kageglade danskere skal måske derfor vænne sig til ordet »kanelkage« eller - hvem ved - "den politisk korrekte kage med mellemøstlige krydderier" i stedet.

Skoleelever har nemlig ikke lyst til at spise kagen, fordi de tror, at den signalerer tilknytning til det jødiske samfund.

B.T. er vidende om en elev, der direkte nægtede at spise kagen, til stor forundring blandt lærerne.

Misforståelse
Bestyrelsesmedlem for Hjemkundskabsforeningen, Ole Poulsen, erkender, at der har været problemer med kagen og den efterhånden politiske ukorrekthed.

- Jeg ved godt, der har været en debat om, at de skulle omdøbes,« forklarer han. Men måske handler det hele om en misforståelse. For selv om de bliver kaldt jødekager, har det ikke mere at gøre med jødedommen, end at man bruger mellemøstlige krydderier, når man laver den.

- Der er jo masser af andre kager, hvor de krydderier optræder. I andre lande kalder man jo også kagen for kanelkage - altså cinnamon cake, fortæller Ole Poulsen, der er hjemkundskabslærer og bestyrelsesmedlem i Hjemkundskabsforeningen.

Han spår da heller ikke jødekagens død endnu.

- Men vi kalder dem altså jødekager, og vi bager dem i stor stil her til jul, siger Ole Poulsen.

jhj@bt.dk