Det var en sammenbidt, men også tydeligvis bevæget prins Joachim, som i går afbrød sin ferie i Frankrig med prinsesse Alexandra og lille prins Nikolai for sammen med dronning Margrethe at deltage i begravelsen af lensgreve Hans Schack i Møgeltønder Kirke.

Den sidste lensgreve på Schackenborg sov stille ind i sin hustru, Karin Schacks, arme i hjemmet i den franske Alsace-landsby Sélestat efter længere tids indlæggelse på et hospital i Strasbourg. Han blev 70 år.

Til det sidste blev der gisnet om, hvorvidt Dronningen og prins Joachim ville møde op til begravelsen i den overdådigt udsmykkede tidligere slotskirke i Møgeltønder.

Det er en offentligt kendt sag, at der i flere år har været endog særdeles kold luft mellem kongehuset og lensgreveparret efter, at den ærekære lensgreve flere gange i pressen luftede stærkt kritiske og negative udtalelser om prins Joachim i forbindelse med dennes overtagelse af det flere hundred år gamle familieslot Schackenborg.

Greven følte ikke, at prins Joachim opholdt sig nok på slottet og passede bedriften godt nok. Han følte også, at folkegaven til prins Joachim og prinsesse Alexendra, nemlig en totalrenovering af slottet fra 1661, var et indirekte angreb på ham for dårlig vedligeholdelse.

Endelig virkede det stærkt pikerende på kongehuset, at lensgreven udadtil gav udtryk for, at prins Joachim havde fået slottet foræret, når det i virkeligheden var købt og betalt af Dronningen for et tocifret millionbeløb, hvori også indgik en aftale om en luksuriøs aftægtsbolig til lensgreveparret i Frankrig.

Ved deres tilstedeværelse ved begravelsen i går viste dronning Margrethe og prins Joachim, at de har tilgivet.

Den forsoning, den barnløse lensgreve Hans Schack så brændende ønskede med Dronningen, men aldrig nåede i levende live, fik han med sig i graven.

En helikopter fra Flyvevåbnet bragte dronning Margrethe til Møgeltønder, hvor hun mødtes med prins Joachim.

I en sort Landrover Discovery blev de kørt til kirken, hvor provst Steen Thygesen tog imod.

Umiddelbart efter begravelsen blev Dronningen fløjet videre til Tåsinge på Sydfyn, hvor hun i aftes var inviteret til at overvære grev Vincens Steensen-Leths årlige verdensklasse kirkekoncert i Stoense Kirke.

Fra sin sygeseng på hospitalet i Strasbourg havde grev Schack selv i detaljer planlagt sin begravelse.

Således også, at kisten af fransk egetræ ikke skulle ind i kirken, men sænkes i graven inden gudstjenesten.

Lensgreven var selv uddannet præst efter særordningen og fungerede som hjælpepræst i Tønder Kirke.

"Hans opfattelse var, at kirken var et glædens sted - ikke et sorgens," som domprovst Jens Torkild Bak, Ribe, udtrykte det i sin prædiken.

Derfor den noget anderledes bisættelse, som også meget utraditionelt bød på altergang.

Både Dronningen og prins Joachim lod sig symbolsk byde af Jesu blod og legeme. Ved altergangen fik Dronningen og prinsen lejlighed til at hilse på lensgrevinde Karin Schack, 62.

De to store kranse, som dominerede det blomsterbelagte kirkegulv, var også begge fra Kongehuset.

Begge var de forsynet med rød-hvide bånd. Den ene bar påskriften: Prins Joachim og Prinsesse Alexandra. Den anden:

Dronningen og Prinsen.