Du skal passe på, hvad du siger til dit forsikringsselskab. Du kan blive smidt ud, hvis du ikke bruger kammertonen.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det har Jens Sønderup fra Slagelse prøvet. To hurtige indbrud i starten af januar og efterfølgende skænderier med selskabet Tryg førte til, at han blev sparket ud. Så han nu står uden forsikringsselskab.

»Han var meget ubehagelig over for vores medarbejdere. De skal kunne stå for en del, men der er en grænse,« siger produktudviklingsdirektør i Tryg, Keld Holm.

Han mener også, at I var ubehagelige over for ham. Så det kan vel gå lige op?

»Hahaha, det mener jeg nu ikke, at vi har været. Kommunikationen er kørt helt af sporet. Vi vurderer, at det her kundeforhold ikke er konstruktivt fremadrettet,« siger Keld Holm.

Jens Sønderup er ikke i tvivl om, at han ryger ud, fordi han har haft flere indbrud på kort tid.

»Jeg har været ekstremt uheldig. Først var der indbrud i min kælder, der var låst af. Her opbevarede jeg to fladskærms-TV. To dage efter var der indbrud i min bil, hvor jeg fik stjålet et navigationsanlæg og en taske. Det første løb op ca. 6.000 kr. og det andet i godt 16.000 kr. Det er da rigtigt, at jeg skældte en medarbejder ud. Men det var fordi, jeg fik at vide, at jeg ikke skulle regne med, at det blev dækket. Og så sagde jeg min mening, men det må man åbenbart ikke,« siger Jens Sønderup, der er 40 år og selvstændig.

Indbrud meldt til politiet
Efterfølgende var der to indbrud mere i kælderen, hvor der dog ikke blev stjålet noget. Jens har politianmeldt det hele, og Tryg sætter heller ikke spørgsmålstegn ved, at indbruddene har fundet sted.

Tryg sparker ham ud på grund af flere forskellige ting - bl.a. den dårlige kommunikation.

»Det er selvfølgelig skadesforløbet inden for meget kort tid kombineret med andre forhold - bl.a. kommunikationen med kunden. Vi smider ikke automatisk kunder ud, fordi de har flere indbrud på kort tid. Hver sag vurderes individuelt,« siger Keld Holm.

Hvis Jens Sønderup ville gå ind i en dialog om at sikre kælderen bedre eller/og nye forsikringsbetingelser, kunne han i hvert fald teoretisk godt være blevet i Tryg. Men den dialog var håbløs, ifølge Keld Holm.

Ifølge B.T.s oplysninger er det normalt, at forsikringsselskaberne sparker et par hundrede kunder ud om året. Konsulent i Forsikringsoplysningen Christian Skødt har aldrig hørt, at en kunde er smidt ud på grund af dårlig kommunikation.

»Men det er ret almindeligt, at et selskab stiller nye krav til en kunde, der er udsat for mange indbrud. Højere selvrisiko, nye låse eller lignende.«

Heller ikke Mette Reissmann, der er jurist med speciale i forbrugerspørgsmål, har hørt noget lignende.

»Det har jeg ikke hørt om før. Det sker jo tit, at en forbruger kommer op at skændes med en erhvervsdrivende. Og så går der tit mere følelser end jura i det. Men nej, jeg har ikke hørt om det før,« siger hun.

Må godt droppe kunder
Der er ikke tvivl om, at et selskab har lov til at smide en kunde ud. Men Mette Reissman tror, at der ligger mere bag end bare et skænderi.

»Det er klart, at det har noget at gøre med det begreb, der hedder skadesfrekvens. Altså hvor hyppigt f.eks. et indbrud sker. Hvis en kunde er meget uheldig eller skødesløs og har mange uheld, vil det typisk føre til skrappere forsikringsbetingelser. Og hvis han ikke går med til det, ryger han ud,« siger Mette Reissmann, som selv tidligere har arbejdet i forsikringsbranchen.

csh@bt.dk