Fremtiden blev knust, da 41-årige Jane Laursen kom i behandling med ny medicin. I løbet af fem dage blev hun ramt af tre blodpropper i hjernen

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>»Varmen skyllede op mod mit hoved. Pludselig så jeg ild og gnister alle vegne. Det føltes, som om mit hoved var ved at eksplodere. Det var forfærdeligt. Jeg var så bange. Jeg troede, at jeg skulle dø.«

Jane sidder i sit hyggelige hus i Kastrup og fortæller sin historie. At hun overhovedet er i stand til at gengive sin rædselsberetning, er i sig selv en præstation.

For godt et år siden var 42-årige Jane Laursen ordløs og tappet for kræfter, efter at hun i december 2002 blev ramt af tre blodpropper i hjernen. Siden har hun trænet bl.a. med hjælp for Center for Hjerneskadede og kæmpet sig tilbage til det, der umiddelbart ligner et normalt liv.

Men hendes liv bliver aldrig det samme som før den 29. november 2002. »Jeg havde fået konstateret Basedows sygdom og var i behandling på Frederiksberg Hospital som dagpatient, da jeg den 29. november 2002 fik ordineret præparatet Sandimmun Neoral. 4 december fik jeg det første anfald«, fortæller Jane Laursen.

Efter at have arbejdet 16 år som stewardesse havde hun taget en uddannelse som statsautoriseret fodterapeut og havde etableret sig med egen klinik, da hun om eftermiddagen blev ramt af voldsomme smerter i hovedet. Hun ringede efter hjælp og blev indlagt på Amager Hospital.

Her viste en CT-skanning ikke umiddelbart en hjerneskade, og Jane Laursen blev udskrevet efter et døgns indlæggelse.

Nyt anfald
Næste dag kom et nyt voldsomt anfald med kraftig hovedpine, mavesmerter og påvirkning af Janes Laursens evne til at tale. Jane Laursen besluttede, at hun ikke længere ville tage sin nye medicin.

»Jeg var sikker på, det var de nye piller, som fremkaldte anfaldene. Jeg turde ikke tage dem mere. Hvis jeg ikke havde stoppet, tror jeg, at pillerne havde kostet mig livet«, siger Jane Laursen.

Adskillige læger på Frederiksberg Hospital og senere på Amtssygehuset i Gentofte mente ligesom Jane Laursen, at præparatet Sandimmun kunne være forklaringen på, at hun pludselig blev ramt af tre blodpropper i hjernen i løbet af fem dage.

Den 11 december - tre dage efter den sidste blodprop - blev Jane Laursen undersøgt på Frederiksberg Hospital. Her turde man ikke udelukke, at de voldsomme anfald af hovedpine og efterfølgende blodpropper var en bivirkning af medicinen. I Jane Laursens journal noterer læge Siersbæk-Nielsen:

»Patienten er ikke overdoseret med Sandimmun, men man kan ikke udelukke, at de aktuelle symptomer stammer herfra. Sagt til patienten: Det drejer sig overvejende sandsynligt om bivirkninger«. Jane Laursen overflyttes senere til KAS i Gentofte.

Bør sende besked
Her noterer læge Lars Christensen: Patienten er tilsyneladende ikke disponeret for tromboemboliske lidelser (blodpropper), og de tre infakter (blodpropper) er opstået tre dage efter opstart af Sandimmun, og efter at det ikke er beskrevet som en bivirkning, bør vi nok sende besked til Bivirkningsnævnet angående denne episode.

Senere skriver læge Pernille Helmbæk, KAS Gentofte, i Jane Laursens journal. »Der er planlagt indberetning til Bivirkningsnævnet. Vi vil rekvirere skema med henblik på dette.«

Længere nåede Jane Laursens erfaringer med det risikable produkt Sandimmun ikke. Overlæge Dorris Stenver, Lægemiddelstyrelsens Bivirkningsenhed, bekræfter overfor B.T., at Jane Laursens sag aldrig blev indberettet.

Siden har både Patientforsikringen og Lægemiddelskadeankenævnet nægtet at yde erstatning til Jane Laursen. Og i afgørelsen er bl.a. indgået en udtalelse fra Frederiksberg Hospital, hvor Sandimmun-behandlingen blev ordineret.

En simpel søgning på internettet over hvilke bivirkninger, der er indberettet, er tilsyneladende nok til at afvise mistanken mod præparatet.

»Ved søgning på internettet findes 176 referencer, som alle handler om den gavnlige effekt af Sandimmun på vasculitis og ikke muligheden af, at stoffet kan udvikle vasculitis. Derfor mener jeg ikke, at det er sandsynligt, at der er en årsagssammenhæng«, hedder det i udtalelsen, som fører frem til, at Jane Laursen får afslag på erstatning.

pbo@bt.dk