I dag fylder forfatteren og journalisten Jane Aamund 80 år. Trods kræft og livstruende lungebetændelse har hun stadig bastante meninger og mod til at debattere.

Den folkekære forfatter og journalist er allerede blevet markeret med en for-fødselsdag i hjemmet i Lemvig, hvor blandt andet Janes brødre, Asger og Bjarke Aamund, deltog sammen med en lang række venner med vidt forskellige baggrund.

»Det er det gode ved min lille by. At når der er fest, så er alle lige og elsker god mad og godt selskab,« fortæller den folkekære forfatter og journalist til BT.

Aamund har boet mere end 15 år på sin mors fødeegn i Vestjylland – bortset fra en afstikker til Strandlund – et såkaldt luksus-oldekolle i Charlottenlund nord for København. Men det var absolut ikke sagen for den bramfri forfatter ...

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og læse hele artiklen, hvor fødselar Jane Aamund blandt andet fortæller om, hvorfor hun flyttede tilbage til Lemvig.


I dag fylder forfatteren og journalisten Jane Aamund 80 år. Trods kræft og livstruende lungebetændelse har hun stadig bastante meninger og mod til at debattere.

Den folkekære forfatter og journalist Jane Aamund fylder i dag 80 år. Den runde dag er allerede blevet markeret med en for-fødselsdag i hjemmet i Lemvig, hvor blandt andet Janes brødre, Asger og Bjarke Aamund, deltog sammen med en lang række venner med vidt forskellige baggrund.

»Det er det gode ved min lille by. At når der er fest, så er alle lige og elsker god mad og godt selskab,« fortæller den folkekære forfatter og journalist til BT.

Aamund har boet mere end 15 år på sin mors fødeegn i Vestjylland – bortset fra en afstikker til Strandlund – et såkaldt luksus-oldekolle i Charlottenlund nord for København.

Nøgne overvægtige kvinder

Det fornemme sted, der blandt andet har privat swimmingpool og egen restaurant, faldt dog aldrig i Aamunds smag, og sidste år vendte hun derfor tilbage til Lemvig, hvor hun dagligt har hjælp af to sygeplejersker. Fødselaren har da også fortsat sine meningers mod.

»Jeg kunne ikke være i fred som i min lille by. Jeg kan ikke bo nogen steder, hvor folk er så tæt på hinanden og holder øje med, om bilen er forkert parkeret, og hvor der er nøgenbadestrand, hvor ekstreme bøsser muntrer sig. Det kan de sgu gøre derhjemme.

Jeg ved ikke, hvorfor det altid er overvægtige kvinder og bøsser, der skal være nøgne og te sig ekstremt på stranden. Jeg har meget nære venner, der er bøsser, men de føler ingen trang til at te sig ekstremt,« slår hun fast.

Aamund udgav sin første bog i 1977, men slog for alvor igennem i 90erne. I fredags udkom hendes seneste ’Mine egne veje – i overklassen, der forsvandt’ om hendes færden i den danske overklasse.

Bogen blev skrevet, inden hun i sommer blev ramt af dobbeltsidig lungebetændelse, som var ved at koste hende livet, og derfor havde hun tvivlet på, at hun ville nå at opleve udgivelsen.

Holdt humøret oppe

»Ja, min nye bog bliver revet væk i øjeblikket, og jeg har røde ører, for jeg troede ærlig talt, at jeg døde, inden den blev udgivet. Men jeg er her endnu, selvom jeg måske i dag ikke ville have skrevet det, jeg gjorde,« lyder det underfundigt fra Aamund.

»Men jeg kunne ikke lade være. Det holdt mit humør oppe,« tilføjer hun. Hun har tidligere fortalt, hvordan hendes smerter synes mindre svære, når hun skriver.

Over 20 bøger er det blevet til gennem årene. Selv er Aamund mest stolt af ’Den grønne port’ og bestsellerromanen ’Colorado drømme’, der indbragte hende boghandlernes pris ’De gyldne Laurbær’ i 1998, fortæller hun til BT.

Jane Aamund har kæmpet mod kræft, siden hun som 33-årig fik konstateret livmoderhalskræft. I 90erne blev hun først ramt af en sjælden kræfttype i ganen og senere brystkræft.

Hun har markeret sig som en stemme i debatten angående aktiv dødshjælp. For to år siden fortalte hun ærligt om sine planer med assisteret selvmord på den schweiziske klinik Dignitas.

Forfatter Jane Aamund fylder i dag 80 år. Her ses hun i sit hus i Lemvig.
Forfatter Jane Aamund fylder i dag 80 år. Her ses hun i sit hus i Lemvig. Foto: Claus Bech
Vis mere

Barnebarnets ønske

»Jeg går ind for aktiv dødshjælp. Jeg har set og hørt for meget på onkologiske afdelinger. Jeg har set så mange lide, så mange råbe om hjælp. Jeg har siddet ved dødslejer, jeg ikke glemmer,« lyder det fra forfatteren, hvis sønner dog ikke støtter hendes ønske. Af kærlighed til hende, har hun pointeret.

»Mit barnebarn Julie på otte år havde sagt, at hun ønskede at lave en maskine, som kunne gøre farmor rask igen. Den maskine, Julie og jeg ønsker os, den er ikke opfundet endnu,« konkluderer hun.